Αποκάλυψη Star: Νέο σχήμα 3+1 με Ελλάδα – Κύπρο – Αίγυπτο – Γαλλία    

Η στρατηγική αποτροπής «θερμού» επεισοδίου

Η Ελλάδα διευρύνει την στρατιωτική της συνεργασία με τη Γαλλία, βάζοντας στο «παιχνίδι» και την Αίγυπτο, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε η Κατερίνα Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.     

Αθήνα και Κάιρο στέλνουν μηνύματα σε φίλους και εχθρούς

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Νίκος Δένδιας έχει συμφωνήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για μια συνεργασία, στα «πρότυπα» αυτής με τη Γαλλία.

συνεργασία 3 + 1

Η νέα συνεργασία 3 + 1 στην περιοχή μας 

Δένδιας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ: Η Τουρκία απειλεί και προκαλεί

Όπως υπενθύμισε, στο άρθρο 2 της συμφωνίας που υπογράφηκε στο Παρίσι με την Ελλάδα, προβλέπεται αμοιβαία αμυντική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα. 

Στο σχήμα θα ενταχθεί και η Κύπρος, θα πρόκειται δηλαδή για μία συνεργασία 3+1. 

Όπως διευκρίνισε η διπλωματική συντάκτρια του Star, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία δε θα κάνουν απλώς τετραμερείς συναντήσεις, αλλά θα υπογράψουν και συμφωνίες για συγκεκριμένα θέματα. 

Προβλέπονται επίσης και ενεργειακά deals καθώς είναι υπό συζήτηση αγωγός που θα περνά από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο. 

Η αποτροπή θερμού επεισοδίου  

Όσον αφορά το καλοκαίρι που έρχεται και την πιθανότητα τουρκικών προκλήσεων, από τα σενάρια που επεξεργάζονται τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, μεγάλη προσοχή δίνουν στο ενδεχόμενο ο Ερντογάν να βγάλει το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. 

Ο χάρτης με την επικίνδυνη περιοχή για θερμό επεισόδιο

Ο χάρτης με την «επικίνδυνη» περιοχή για «θερμό επεισόδιο» 

Τουρκικές προκλήσεις: Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα

Η απόφασή τους είναι να μην επιτραπεί γεώτρηση. Θεωρούν ότι αν η Τουρκία το επιχειρήσει, θα πρέπει να λάβει υπόψιν ότι στην περιοχή η Ελλάδα έχει το «πάνω χέρι»,  με τις βάσεις στην Κρήτη και τη συνδρομή της Αιγύπτου, ενώ οι Τούρκοι θα είναι μακριά από τα παράλιά τους. Πάντως, ανώτατες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δε θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top