Δένδιας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ: Η Τουρκία απειλεί και προκαλεί

Τι είπε για την κλιμάκωση της παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας  

Το ρεπορτάζ της Κ. Τσαμούρη στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στο ΣΕΥ της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρενέβη σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων  της ΕΕ στο Λουξεμβούγο και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας

Αθήνα και Κάιρο στέλνουν μηνύματα σε φίλους και εχθρούς

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου. 

Υπογράμμισε επίσης τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. 

Ερντογάν: Καταγγέλλει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τον στρατό στα νησιά

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε όσους ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες και επισήμανε ότι είναι σκόπιμο όλα τα Κράτη Μέλη να τονίζουν την προσήλωση στην διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία. 

Τι είπε ο Δένδιας στου ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις τουρκικές υπερπτήσεις  

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας. 

Δένδιας: «Δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική κυριαρχία μας»

Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια 

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό το φως της πρόσφατης περιοδείας του στην περιοχή, καθώς και της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για την Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. 

Στην παρέμβαση του, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη όπως δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την Ευρωπαϊκή τους προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας. 

Υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι το σύνολο των συνομιλητών του εξέφρασε ανησυχία για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για την διείσδυση αναθεωρητικών δυνάμεων στην περιοχή. 

Για τους λόγους αυτούς, η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top