Διπλωματικές πηγές: «Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία τα τουρκικά δημοσιεύματα»

Τι λένε για τα τουρκικά ΜΜΕ που θέτουν θέμα κυριαρχίας σε Ρόδο, Σάμο, Χίο

Η πληθώρα τουρκικών δημοσιευμάτων που σήμερα θέτουν θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία πανελλαδικά. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως «η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα». 

Η τουρκική Yeni Şafak γράφει σήμερα πως 22 ελληνικά νησιά τα οποία θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο, είναι οπλισμένα. «Το μόνο νησί που δεν έχει στρατιωτικές μονάδες είναι η Χάλκη (Herke)», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Τουρκικός Τύπος: «Έχουμε την κυριαρχία σε Ρόδο, Σάμο, Χίο κι άλλα 6 νησιά»

Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα γράφει: «Εγκαταστάθηκαν μηχανοποιημένα τμήματα στη Λέσβο και τη Ρόδο, που είναι νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, και ταξιαρχίες στη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από όργανα επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία είναι το νησί Χάλκη (Herke)». 

Σε παρόμοιο τόνο και η Milliyet η οποία στο πρωτοσέλιδό της λέει ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Μυτιλήνη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top