Πρωτοφανές προκλητικό κρεσέντο από Ερντογάν: Πώς απαντάει η Αθήνα

16 χάρτες του ΥΠΕΞ «ξεμπροστιάζουν» την Άγκυρα

Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προκλήσεις/ Βίντεο από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star (10/06)

Σε πρωτοφανές επίπεδο έχουν φτάσει οι απειλές από την Τουρκία τα τελευταία 24ωρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υιοθετεί, για ακόμη μία φορά, ακραία ρητορική.

«Με τα νησιά, μιλάω σοβαρά, δεν αστειεύομαι», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη στρατιωτική άσκηση «EFES 2022», καλώντας την Ελλάδα να «συνετιστεί» για να μην «οδηγηθεί σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Πώς «ξεμπροστιάζουν» διεθνώς την Τουρκία οι 16 χάρτες του ΥΠΕΞ 

Μάλιστα, δημοσίευσε σειρά από tweets στα ελληνικά, όπου προειδοποιούσε ότι «η Τουρκία δε θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο» και έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από την Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, περιέγραψε τις τουρκικές δηλώσεις ως «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα», ενώ υπογράμμισε ότι «τίποτε απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία.

Αποκάλυψη Star: Τι διαμήνυσε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν πριν τις απειλές 

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

16 χάρτες του ΥΠΕΞ «ξεμπροστιάζουν» την Άγκυρα

Η Αθήνα συνεχίζει να κινείται σε χαμηλούς τόνους, εντείνοντας όμως την εκστατεία αποδόμησης της τουρκικής επιθετικότητας.

Μετά τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον οποίο επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και στη συνέχεια στο Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς, στο περιθώριο της διμερούς συνάντησής του στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, σειρά είχε χθες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τεκμηριώνοντας με μια σειρά από 16 χάρτες το παράνομο των τουρκικών αξιώσεων.

Ο χάρτης πριν η Τουρκία αρχίσει να αμφισβητεί το καθεστώς στο Αιγαίο

Ο χάρτης πριν η Τουρκία αρχίσει να αμφισβητεί το καθεστώς στο Αιγαίο  

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo, όπως αυτό είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947.

Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία σεβόταν το καθεστώς αυτό μέχρι τη δεκαετία του 1970. Τότε δημοσιοποιήθηκαν οι παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου για έρευνες κοιτασμάτων στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στο Βόρειο Αιγαίο.  

Μητσοτάκης: Έχουμε γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται

«Είναι ώρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας. Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Μητσοτάκης: «Απρόβλεπτος γείτονας που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται»

«Έχουμε πόλεμο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο κάτι αδιανόητο πριν ένα χρόνο, έχουμε πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση, αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο, έχουμε πληθωρισμό που τρώει το εισόδημα των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. Και αυτή τη σταθερότητα, που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια, είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω».

«Απάντηση» και από Τσίπρα στα τουρκικά: Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της

Με ένα μήνυμα στα ελληνικά, αλλά και τα τουρκικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τα προκλητικά μηνύματα του προέδρου της Τουρκίας στην ελληνική γλώσσα.

«Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ας σταματήσουν λοιπόν οι προκλήσεις και ας επιστρέψουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top