Πώς «ξεμπροστιάζουν» διεθνώς την Τουρκία οι 16 χάρτες του ΥΠΕΞ 

Η κίνηση - ματ από τον Δένδια και τι αποδεικνύει σε συμμάχους και εταίρους

Με 16 χάρτες του Υπουργείου Εξωτερικών που αποτυπώνουν τις βλέψεις της Τουρκίας για... το μισό Αιγαίο, απάντησε η Αθήνα στη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις παράνομες διεκδικήσεις της γείτονος. Πρόκειται για μια κίνηση – ματ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που αποδεικνύει με στοιχεία σε εταίρους και συμμάχους τις απειλητικές βλέψεις της Τουρκίας και γιατί έχει εμμονή με την «αποστρατιωτικοποίηση».   

Άλλωστε, τους χάρτες αυτούς δείχνει η ελληνική κυβέρνηση σε όλους τους συνομιλητές της, για να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. 

Mε 16 χάρτες απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις

Τι δείχνουν οι 16 χάρτες του ΥΠΕΞ  

Όπως  ανέφερε η Κατερίνα Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star,  η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα με στοιχεία. 

Αποκάλυψη Star: Τι διαμήνυσε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν πριν τις απειλές 

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo, όπως αυτό είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947. Η Τουρκία σεβόταν το καθεστώς αυτό μέχρι τη δεκαετία του 1970. Τότε δημοσιοποιήθηκαν οι παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου για έρευνες κοιτασμάτων στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στο Βόρειο Αιγαίο.  

Χάρτης Ελλάδα Τουρκία

Ο χάρτης πριν η Τουρκία αρχίσει να αμφισβητεί το καθεστώς στο Αιγαίο  

Οι «γκρίζες ζώνες» 

Στον συγκεκριμένο χάρτη βλέπετε τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες». Δηλαδή, τα νησιά, την κυριαρχία των οποίων η Τουρκία αμφισβητεί επειδή δήθεν δεν αποδόθηκαν ρητώς στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. 

χάρτης ΥΠΕΞ γκρίζες ζώνες

Ο χάρτης του ΥΠΕΞ για τις «γκρίζες ζώνες»

Η «Γαλάζια Πατρίδα» 

Αυτός είναι ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας. Τον παρουσίασε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018 ο Ακάρ. Με το μπλε χρώμα, βλέπετε μία θαλάσσια περιοχή που καλύπτει 462.000 τ.χλμ. στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Η Τουρκία με τον χάρτη αυτό όχι μόνο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών στη Μεσόγειο, αλλά ούτε καν δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα πέραν των 6 ν.μ. 

Χάρτης Γαλάζια Πατρίδα

Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Και ας δούμε τώρα τη σύγκριση: Οι Τουρκικές βλέψεις το 1972 - Oι Τουρκικές βλέψεις το 22. Τα τελευταία 50 χρόνια θέλουν το μισό Αιγαίο!

 

Χάρτες 1972 - 2022

Οι χάρτες με τη σύγκριση ανάμεσα στο καθεστώς του Αιγαίου που δεχόταν η Τουρκία το 1972 και στις διεκδικήσεις της το 2022  

«Γκριζάρουν» τα νησιά και απειλούν την ειρήνη στην περιοχή. Και αυτό ακριβώς δείχνουν οι 16 χάρτες σε όλη τη διεθνή κοινότητα.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top