Ο Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους εταίρους για τις τουρκικές προκλήσεις

Οικονόμου: Θέλουμε διάλογο αλλά θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει η Αθήνα, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων 24ωρων.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους για τις τουρκικές προκλήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Διεθνοποιεί τις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας ο Μητσοτάκης

«Η χώρα μας πάντοτε είναι υπέρ του διαλόγου. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να απελευθερωθούν οι ναυτικοί μας»

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την κατάληψη των δυο τάνκερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό Πρέσβη, αλλά και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και των συμμάχων και των εταίρων μας.

«Παράλληλα, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και των πληρωμάτων τους», ξεκαθάρισε.

«Σημαντική η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων»

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο θέμα της ενέργειας.

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ, αλλά με εξαιρέσεις

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής θα επαναλάβει ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δε θα κάνουμε διάλογο με το παράνομο και ανιστόρητο

«Θα πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στους μακροπρόθεσμους στόχους και τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες», είπε, δηλώνοντας ωστόσο απαισιόδοξος για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το κόστος της ενέργειας σήμερα.

Για επεισόδια σε ΑΠΘ: Δεν επιδιώκουμε καμία ένταση, βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε»

Για τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι «εξαιτίας της βίαιης και απαράδεκτης επίθεσης απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις, δυστυχώς προκλήθηκαν αυτά τα φαινόμενα, που είχαν συνέπεια τον τραυματισμό ενός αστυνομικού και ενός φοιτητή. Ορισμένοι τραμπούκοι, με όρους συμμορίας, προσπαθούν να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους».

Θεσσαλονίκη: Νύχτα επεισοδίων στο ΑΠΘ – Βροχή οι βόμβες μολότοφ

«Η κυβέρνηση δεν επιδιώκουμε καμία ένταση, βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε. Η ελληνική αστυνομία είναι εκεί για να προφυλάσσει την απόφαση της Συγκλήτου, να σταματήσει η κατάληψη μετά από 34 χρόνια», κατέληξε.

«Είμαστε με τα βιβλία και όχι με τη βαριοπούλα,  ερχόμαστε σε ρήξη με συμφέρονται και μικροομάδαες για να ωφεληθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επιτέθηκε για την στάση που κρατάει στο θέμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

500 δασοκομάντος έτοιμοι για τη νέα αντιπυρική περίοδο

«Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά και πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντιπυρική περίοδος: Καθαρίζονται 40.000 στρέμματα δάσος πριν το καλοκαίρι

Ο ίδιος επικεντρώθηκε στη νέα δύναμη των 500 δασοκομάντος που θα ριχτεί στην μάχη από 10 Ιουνίου, καθώς και στον διπλασιασμό των εθελοντών (θα φτάσουν τους 4.000). Παράλληλα, άλλοι 2.000 εθελοντές, όπως είπε, θα προστεθούν το επόμενο διάστημα.

Φέτος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα είναι αυξημένα τα εναέρια μέσα: 42 μισθωμένα, συν 40 μέσα από τον εθνικό στόλο, ενώ θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες κι από άλλες χώρες που θα φτάσουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top