Δένδιας: Οι ΗΠΑ επισφραγίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας

Επαφές ΥΠΕΞ με Μπλίνκεν και Κέρι

Νίκος Δένδιας

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα σοβαρή συγκυρία, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή μας, καθώς και του ρόλου που η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και λόγω της συνεισφοράς της στην προώθηση των κοινών αρχών και αξιών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής λίγο πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Μητσοτάκης: Στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι θεωρείται, δικαίως, ως η πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, κάνει λόγο για ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και σημαίνουσα συμβολική κίνηση από αμερικανικής πλευράς προκειμένου να τονιστεί η συμπόρευση Αθήνας και Ουάσιγκτον στο πεδίο των αξιών και των αντιλήψεων, ενώ σημειώνει ότι είναι ένα προνόμιο που δίδεται για πρώτη φορά σε Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναχώρησε χθες το βράδυ από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στο άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στην αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, γνωστοποιεί πως αναμένεται να έχει χωριστές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι.

Μάλιστα, όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών, με τον Τζον Κέρι αναμένεται να εξαγγείλουν κοινή πρωτοβουλία για την προστασία των θαλασσών, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και του έμπρακτου και συνεχούς ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης για το περιβάλλον. Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στην «αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, τόσο στον ενεργειακό τομέα, με την έναρξη κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου, όσο και σχετικά με το λιμάνι της πόλης, μέσω του οποίου μεταφέρονται δυνάμεις προς άλλες Νατοϊκές χώρες», τονίζοντας πως υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Κληθείς να απαντήσει τι σηματοδοτεί η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ μετά την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι κατά την τελευταία τριετία η στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί σε πρωτοφανή βαθμό. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει πως η δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA) αποτυπώνει σε νομικό πλέον πλαίσιο τη βούληση των δύο χωρών να εμβαθύνουν περαιτέρω τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και τη μακραίωνη σχέση συνεργασίας τους και σημειώνει πως οι ΗΠΑ επέλεξαν την Ελλάδα για τη συγκεκριμένη αμυντική επένδυση επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν τον σημαίνοντα στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Τη στιγμή μάλιστα, όπως προσθέτει, που το επίκεντρο της προσοχής τους ήταν ο Ινδο-Ειρηνικός.

Στο σημείο αυτό, επαναλαμβάνει ότι η εν λόγω συμφωνία είναι αμιγώς αμυντική δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε τρίτου, ενώ ενισχύει περαιτέρω την αμυντική θωράκιση της χώρας μας από εξωτερικές απειλές. Παράλληλα, παρατηρεί ότι το περιεχόμενο της στρατηγικής σχέσης της χώρας μας με τις ΗΠΑ δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά στη MDCA, αλλά επίσης στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό που συνοδεύει το εν λόγω πρωτόκολλο τροποποίησης, αλλά και στον αμερικανικό νόμο «US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act», ο οποίος ψηφίστηκε το 2021 από το Κογκρέσο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραχωρήσεις υλικού, δάνεια, χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, συμμετοχή στο πρόγραμμα F35, αντικατάσταση υλικού, συνεργασία στο σχήμα «3+1».

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας στέλνει το διαχρονικό και σαφές μήνυμα: «Είμαστε υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας».

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συνεχής επανάληψη απειλής χρήσης βίας, ο αναθεωρητισμός δεν έχουν καμία θέση στις σχέσεις αυτές. «Οι πρακτικές αυτές είναι όχι μόνο απαράδεκτες, είναι καταδικαστέες. Και, βεβαίως, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη συγκυρία» υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στο «πυκνό δίχτυ πολιτικο-διπλωματικών και αμυντικών συμφωνιών» που έχει συνάψει η κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας τονίζει πως η Ελλάδα έχει διευρύνει τους ορίζοντες της, βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων, έχει ρόλο και λόγο και χτίζει μεθοδικά συνεργασίες και συμμαχίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχής του πλανήτη, πέρα από την Ευρώπη. «Αυτό σηματοδοτεί και η τεράστια αποδοχή που έχει η υποψηφιότητά μας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχουμε ξεπεράσει τις 100 υποστηρίξεις. Επίσης, θέτουμε τα θεμέλια για περαιτέρω ανοίγματα με την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2027-2028 και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης το 2035» αναφέρει. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει πως «αισθανόμαστε περήφανοι και δικαιωμένοι για την εξωτερική μας πολιτική».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top