Βουλή Συμφωνία με ΗΠΑ: Κριτική σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα κόμματα

Κατρίνης: Ηθελημένη σκιαμαχία  Μητσοτάκη – Τσίπρα   

Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, κατά τις ομιλίες των αρχηγών ή των επικεφαλής των ΚΟ, στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. 

Μητσοτάκης: Βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή η Ελλάδα με τη Συμφωνία

Κατρίνης κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα 
    

Τσίπρας για Συμφωνία: Τα δίνουμε όλα χωρίς να παίρνουμε αντάλλαγμα

Για ηθελημένη σκιαμαχία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης για τους διαξιφισμούς που αντάλλαξαν στη συζήτηση για την επικύρωση της νέας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας, Ελλάδας - ΗΠΑ , στη Βουλή.

Ο Μ. Κατρίνης στην ομιλία του για την MDCA

Ο Μ. Κατρίνης στην ομιλία του για την MDCA (Ευρωκίνηση) 

Ο κ. Κατρίνης επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι εμφανίστηκε αμήχανος να πείσει για τη σημασία της συμφωνίας, πως προσχώρησε στη ρητορική του κ. Βελόπουλου αμφισβητώντας το διαχρονικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μένος του πρωθυπουργού κατά του ΠΑΣΟΚ. «Το πολιτικό μέγεθος του κ. Μητσοτάκη δεν φτάνει το μέγεθος και τη συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Ταυτόχρονα καταφέρθηκε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως υιοθετεί τον αντιαμερικανισμό για να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής για την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον επέκρινε ακόμη έντονα για την κριτική προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να θυμηθεί τι έκανε η παράταξή του το 1990 στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

 

Κουτσούμπας: Κατά όνομα μόνο αμυντική η Συμφωνία, είναι επιθετική 

 

«Η σημερινή ημέρα, η 12η Μαΐου, κατά την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει την κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ (κατ' όνομα και μόνο αμυντική, αλλά στην πραγματικότητα πολύ - πολύ επιθετική), θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ως ένα αρνητικό ορόσημο για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια» ισχυρίσθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία για τη Συμφωνία με ΗΠΑ

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία για τη Συμφωνία με ΗΠΑ (Ευρωκίνηση) 

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε:    

«Μπορεί σήμερα το περιεχόμενο και ο αντίκτυπος αυτής της συμφωνίας να μην είναι τόσο γνωστά στον ελληνικό λαό, γιατί, με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα φροντίζετε, είτε να αποσιωπάτε είτε να συσκοτίζετε αυτό το πραγματικό περιεχόμενο. Μπορεί να προσπαθείτε να καλλιεργήσετε ένα πανηγυρικό κλίμα, όμως να ξέρετε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθεί και το περιεχόμενο αυτής της Συμφωνίας -όπως κι άλλων παρόμοιων που υπογράψατε- και φυσικά θα αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας αυτής της στρατηγικής που εμπλέκει τη χώρα και το λαό σε νέες, πολύ μεγάλες περιπέτειες».

Βελόπουλος: Χειρότερη από τις προηγούμενες Συμφωνίες 

«Υποδεέστερη όλων των προηγούμενων συμφωνιών», χαρακτήρισε τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Κ. Βελόπουλος στην ομιλία για τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Κ. Βελόπουλος στην ομιλία για τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ

«Από τη συμφωνία αυτή έχει αφαιρεθεί το άρθρο 51 που αποτελούσε ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης ή απειλής χρήσης βίας. Η συμφωνία αυτή άλλαξε επί τα χείρω. Επίσης δεν αναγράφεται και άρα δεν δεσμεύονται οι ΗΠΑ ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, δεν αναγράφεται ότι θα σέβονται τα 10 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, δεν αναγράφεται ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη και τα πλοία θα σέβονται την ελληνική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Πείτε μου είναι σωστό αυτό; Είναι εθνικό; Ε, όχι! Δεν είναι καλή συμφωνία» υποστήριξε. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top