ΥΠΕΞ: Ανησυχία για την εισβολή της Ateret Kohanim στο Little Petra

Eπικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ

Νίκος Δένδιας

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της παράνομης εισβολής μελών της εποικιστικής οργάνωσης Ateret Kohanim στο ξενοδοχείο Little Petra στην είσοδο του Χριστιανικού τομέα της παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων, ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. 

Αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με την οποία εκφράζεται η ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη αυτή.

Συνάντηση Δένδια-Σούκρι: Μπλόκο στα τουρκικά παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας

Επί του ζητήματος αυτού, όπως ενημερώνει το υπουργείο, υπήρξε επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid, από τον οποίο ζήτησε όπως το θέμα διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Το Πατριαρχείο, το ξενοδοχείο και η οργάνωση Ateret Kohanim

Μέλη της οργάνωσης Ateret Kohanim «μπούκαραν» στο ξενοδοχείο Petra κοντά στην Πύλη Jaffa στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το πρωί της Κυριακής, μετά από δικαστική διαμάχη 18 ετών μεταξύ της εβραϊκής οργάνωσης και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ.

Από τότε που το ξενοδοχείο Petra στη χριστιανική συνοικία πουλήθηκε στη δεξιά οργάνωση το 2004, το Ελληνικό Πατριαρχείο αρνήθηκε τη συμφωνία. Πριν από περίπου δύο χρόνια, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του για διαφθορά στη συμφωνία πώλησης.

Μετά από 18 χρόνια δικαστικού αγώνα μεταξύ της δεξιάς οργάνωσης Ateret Cohanim και του Ελληνικού Πατριαρχείου, τα μέλη του συλλόγου μπήκαν  στο ξενοδοχείο Petra κοντά στην Πύλη Γιάφα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Η οργάνωση κατέλαβε μέρος του ξενοδοχείου, το οποίο θεωρείται από το χριστιανικό κοινό της πόλης ως μια στρατηγική δομή που μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα ολόκληρης της χριστιανικής συνοικίας.

Το ξενοδοχείο πουλήθηκε στην οργάνωση από το Πατριαρχείο το 2004. Το Πατριαρχείο έκτοτε αρνήθηκε τη συμφωνία και προσπαθεί να την ανατρέψει στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία πώλησης επετεύχθη μέσω διαφθοράς.

Τα τελευταία χρόνια το Πατριαρχείο έχασε μια σειρά από δικαστήρια που έκριναν ότι η σύμβαση πώλησης είναι έγκυρη.

Τα τελευταία χρόνια, η Ateret Kohanim κινήθηκε δικαστικά κατά της οικογένειας Kirsch, η οποία νοικιάζει το ακίνητο από το πατριαρχείο και διευθύνει το ξενοδοχείο.

Μέλη της οργάνωσης Ateret Kohanim, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, έφτασαν και μπήκαν στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου, γνωστό και ως «Μικρή Πέτρα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top