Τσίπρας: Οι πολίτες πληρώνουν την ακρίβεια Μητσοτάκη

Μίλησε για επιβάρυνση 1,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους 7 μήνες  

Αλέξης Τσίπρας

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα, δείχνει ανοχή στα καρτέλ και μας λέει λαϊκιστές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια, κατά την περιοδεία του στην αγορά του Αιγάλεω. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αγορά του Αιγάλεω

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αγορά του Αιγάλεω 

Τσίπρας: Έχουμε ακρίβεια Μητσοτάκη, όχι ακρίβεια πολέμου

Κατά την περιοδεία ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με καταστηματάρχες και καταναλωτές για τις «εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η ακρίβεια εδώ και επτά μήνες, την συρρίκνωση των εισοδημάτων, την μεγάλη μείωση στην αγορά αλλά και τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται με ισχυρή παρέμβαση του κράτους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε επίσης ότι οι πολίτες εδώ και επτά μήνες ζουν την «ακρίβεια Μητσοτάκη», τον οποίο κατηγόρησε για ανοχή στα καρτέλ της ενέργειας. Τόνισε ότι χρειάζεται ένα έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με ισχυρή παρέμβαση του κράτους στην αγορά, κάτι που -όπως υπογράμμισε- μπορεί να κάνει μόνο μια κυβέρνηση προοδευτική.

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας με τον ίδιο εκλογικό νόμο  

Ανέφερε ακόμα ότι πριν από ένα μήνα στη Βουλή ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει «και μου είπε πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη», και «μετά την απόφαση της Κομισιόν και την οδηγία που έδωσε να φορολογηθούν αυτά τα υπερκέρδη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάστηκε χθες να ψελλίσει ότι υπάρχουν κάποια κέρδη αλλά δεν ξέρουμε πού θα τα βρούμε». 

«Ενάμισι δισ. σε αυτούς τους τελευταίους επτά μήνες. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη που ζει ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, οι καταναλωτές που παίρνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που έχει οδηγήσει σε ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης, καθώς ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 7%», τόνισε.

«Πολύ φοβάμαι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν γίνει ακόμα ορατές στην αγορά. Και αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται στο φάσμα του λουκέτου στις επιχειρήσεις τους. Νοικοκυριά στενάζουν, ο μισθός παραμένει καθηλωμένος» τόνισε.

Γιάννης Οικονόμου: Ο  κ. Τσίπρας στον λαϊκισμό και την ψευδολογία είναι άσσος


Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: 

«Παρότι με τα αριθμητικά δεδομένα, τους υπολογισμούς και την κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος ο κ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά, στον λαϊκισμό και την ψευδολογία είναι άσσος. Εκτίθεται επιμένοντας πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δήθεν φορολογήσει υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, ενώ στην πραγματικότητα καμία μέχρι τώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ φόρου. Επικαλείται συνεχώς δισεκατομμύρια υπερκερδών -η εκδοχή που αναφέρει ως ώρας είναι 1,5 - χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί μεικτά περιθώρια ή αν έλαβε υπόψη εκπτώσεις, επιδοτήσεις και πολιτικές ειδικών τιμών. 

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να φορολογήσει σε ποσοστό 90% τα όποια υπερκέρδη όταν σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, για να προσθέσει όσα περισσότερα γίνεται στην ενίσχυση των 4 δις που εδώ και μήνες παρέχει στην ελληνική κοινωνία. Και αυτή η κρίση είναι τελικά αποκαλυπτική για το πολιτικό μέγεθος και την αξία καθενός. Η Κυβέρνηση εξασφαλίζει και προσφέρει ό,τι περισσότερο γίνεται ώστε να στηρίξει τους πολίτες• ο κ. Τσίπρας επιδίδεται και πάλι σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και δημαγωγίας, πετώντας αριθμούς «στον αέρα», δίχως καμία τεκμηρίωση, όπως κάνει τόσα χρόνια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top