Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες από την Ουκρανία 

«Αποτροπιασμός και οδύνη για επιθέσεις σε αμάχους» δήλωσε στις Βερσαλλίες

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους»  τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου  μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες. 

Σύνοδος Κορυφής: Ανοιχτός ο δρόμος της ΕΕ για την Ουκρανία 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι έντονο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη. «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» υπογράμμισε.  

Ουκρανία: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στο Κίεβο – Λιμοκτονεί η Μαριούπολη

Όσον αφορά το γεγονός ότι στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες αλλά και ότι «δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση», ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά»  

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Ευρώπη ξύπνησε από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» και πρόσθεσε: «Ήμασταν λίγοι αυτά που τα λέγαμε πριν λίγους μήνες, τώρα είμαστε πολύ περισσότεροι, όπως και οι χώρες που δεσμεύονται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες». 

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ στις Βερσαλλίες: Διακήρυξη για Ουκρανία – ενέργεια 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά από ελληνική παρέμβαση υπάρχει αναφορά στην ευρωπαϊκή ρήτρα αλληλεγγύης, για τη συνδρομή κράτους της ΕΕ που δέχεται επίθεση, γεγονός το οποίο  χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό και για τα κράτη της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ».    

Τα μέτρα για τις τιμές στην ενέργεια: Ωφελημένοι οι πιο αδύναμοι    

 Για την ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχει διατυπωμένη η βούληση των κρατών μελών της ΕΕ  να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία όσο το δυνατόν πιο σύντομα,  αλλά διευκρίνισε: «Δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να μηδενιστεί η εισαγωγή φυσικού αερίου. θα χρειαστεί να διευρύνουμε τους προμηθευτές, η Ελλάδα είναι  χώρος υποδοχής υγραερίου και για τις εξορύξεις ΝΑ Μεσογείου».

Υπενθύμισε ακόμα ότι σε Έλληνες πλοιοκτήτες ανήκει πάνω από το 20% των πλοίων μεταφοράς αερίου LNG και επισήμανε ότι συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.   

Όσον αφορα τις αυξήσεις στιςς τιμές ενέργειας και τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός ανλεφερε ότι θα υπάρξουν προτάσεις από την Κομισιόν τις επόμενες δύο εβδομάδες και συμπλήρωσε: «Ήδη βλέπουμε μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Δε θα πω κάτι παραπάνω για τα εθνικά μέτρα. Θα καλύπτουν όλο το φάσμα παρεμβάσεων. Οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι πιο αδύναμοι».  


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top