12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας σε Ουκρανούς που έρχονται στην Ελλάδα

Μηταράκης: Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τη δομή φιλοξενίας στη Σιντική

Σε άμεσες κινήσεις για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, αλλά και την απόκτηση από αυτούς πρόσβασης στην αγορά εργασίας προβαίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργασία με φορείς γίνεται καταγραφή θέσεων εργασίας και - ανάλογα με την εξειδίκευση – να μπορέσουν εργαστούν οι πρόσφυγες.

Μαριούπολη: Ξεκίνησε το κομβόι Ελλήνων δημοσιογράφων και ομογενών

Μαριούπολη: Ηρωική έξοδος των Ελλήνων και επιχείρηση απεγκλωβισμού

Υπάρχει ήδη διαδικασία για καθεστώς 12μηνης παραμονής στη χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Open, την Πέμπτη θα ενεργοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια Οδηγία του 2001, που θα δώσει 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας στους Ουκρανούς σε όλες της χώρες της ΕΕ.

Ο κρυφός πλούτος του Πούτιν – Πόση είναι η περιουσία του Ρώσου Τσάρου

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας έχουν ήδη φτάσει 1.501 Ουκρανοί πολίτες, οι περισσότεροι οδικώς από τον Προμαχώνα.

Προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες της Ουκρανίας προσφέρει η ΕΕ

Εξ αυτών η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει ζητήσει φιλοξενία καθώς πηγαίνουν σε σπίτια ομοεθνών τους για να φιλοξενηθούν. Υπολογίζεται, πάντως, ότι υπάρχουν 5.000 θέσεις σε δομές, που είναι άμεσα διαθέσιμες.

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τη δομή στη Σιντική, στον Προμαχώνα», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμπληρώνοντας πως «θα συμμετάσχουμε στην ίση κατανομή των αφίξεων από την Ουκρανία».

Αναφερόμενους στους ομογενείς, ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι αφίχθηκαν την Τρίτη το βράδυ στο αεροδρόμιο 50 Έλληνες από την Ουκρανία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία των ομογενών δε θέλουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top