Μητσοτάκης: Για εμάς υπέρτατος αυτοσκοπός η άμυνα της χώρας

«Εθνική παραφωνία σε εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ»

Να εκπέμψει το Κοινοβούλιο μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας», με το οποίο θα επικυρωθούν οι συμβάσεις για επιπλέον έξι μαχητικά Rafale, 3+1 φρεγάτες Belh@rra και σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε το κύριο μέρος των συμβάσεων αφορά στις φρεγάτες Belh@rra, «που έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκκαλιά του ελληνικού στόλου».

«Η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως οι φρεγάτες συνεργάζονται ιδανικά και με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Μητσοτάκης – Πλένκοβιτς: Τα… Rafale φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα και Κροατία

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ταυτόχρονα θα γίνει και η προμήθεια τορπιλών νέου τύπου, ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους 4 μικρότερα πλοία επιφάνειας, «με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του ναυτικού μας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για πρώτη φορά επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα τόσο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ανακοίνωσε αφορολόγητο στα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα ο Μητσοτάκης

Όσον αφορά τις φρεγάτες ο πρωθυπουργός είπε πως θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίτερα, καθώς παρεμβλήθηκαν στη σειρά παραγωγής του ναυπηγικού προγράμματος για τον γαλλικό στόλο.

Συνεχίζοντας, είπε πως η συμφωνία αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνικής και οικονομικής διακρατικής συνεργασίας: «Χάρη στις επίπονες προσπάθειες της Αθήνας και στην κατανόηση του Παρισιού, οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές».

Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στην Άγκυρα σημειώνοντας πως σύντομα στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εκσυγχρονισμένα Rafale (θα παραδοθούν έως το τέλος του 2024), «δίνοντας στη χώρα μας σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Υπέρτατος αυτοσκοπός η άμυνα της χώρας»

Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως από τη μία λέει «ναι» στις φρεγάτες και τις τορπίλες και «όχι» στα Rafale.

«Όλα αυτά τα βάζετε σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξουμε τελικά στο “παρών”. Σας ρωτάω, λοιπόν, εάν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επί της δήλωσης του ξαδέλφου του και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, ότι για η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. 

«Για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», είπε.

ΝΔ για Τσίπρα: Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση

Για το θέμα με τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα εξέδωσε ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία,  δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση, με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, σημειώνει πως, με τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει: »Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Τσίπρας μας ενημέρωσε ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Υπενθύμισε έτσι για άλλη μια φορά το αμυντικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όταν άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσαν να το ρισκάρουμε με την Τουρκία. Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση, με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αμυντικές συμφωνίες, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θωρακίζουν τη χώρα.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκσυγχρονίζοντας τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα εφαρμόζει μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ανακτώντας τη διεθνή της θέση ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής πως η άμυνα της χώρας πρέπει να υπηρετεί την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλεια και πως «δεν είναι αυτοσκοπός».

««Δεν υπάρχει καμία θωράκιση, εάν η χώρα χρεοκοπήσει, αν υπαχθεί σε νέα μνημόνια και στερηθεί την οικονομική της ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει καμία θωράκιση όταν ο λαός υπόκειται σε οικονομική ασφυξία και δυστυχώς ξαναμπαίνουμε σε αυτή την κατάσταση, όταν οι επόμενοι προϋπολογισμοί για πολλά χρόνια θα επιβαρύνονται με υπέρογκες απαιτήσεις στρατιωτικών δαπανών, ίσως επειδή ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παριστάνει σήμερα τον εθνικό ηγέτη. Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό το οποίο πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Εθνική παραφωνία σε εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Εθνική παραφωνία» σε μία «εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δευτερολογία του.

«Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Είπατε παρών. Καταψηφίσατε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Δεν υπερψηφίζετε τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των έξι Ραφάλ. Καταγράφετε η ψήφος σας ως ένα ηχηρό παρών. Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μην απορείτε που σας αποκαλούμε «εθνική παραφωνία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε τον κ. Τσίπρα, που ισχυρίστηκε ότι είχε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Belh@rra.

«Δεν είχατε καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει», είπε.

«Ταυτόχρονα με την απόκτηση των φρεγατών, υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμυντικής συνδρομής και την καταψηφίζετε» σημείωσε, ενώ ρώτησε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Μα δεν είναι ωφέλιμη; Μα είδατε κανένα Έλληνα να πηγαίνει στο Μαλί και στην υποσαχάρια Αφρική;».

Όσον αφορά τα έξι επιπλέον Rafale (συνολικά 24), στην απόκτηση των οποίων αντιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε: « Σήμερα είπατε ότι το πρόβλημά σας ήταν τα έξι πρόσθετα Ραφάλ. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια πλήρης μοίρα συγκροτείται από 24 αεροσκάφη και όχι από 18. Ρίξτε και μία ματιά στο τι λέει και η άλλη πλευρά».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top