Μητσοτάκης: Θα συνεχισθεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων   

«Στηρίζουμε όποιον πρέπει» τόνισε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

«Στηρίζουμε όποιον πρέπει» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με θέμα «Το Green Deal στο επίκεντρο των Ελληνογερμανικών Οικονομικών Σχέσεων», την οποία διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. 

Επιδότηση λογαριασμών: 39 ευρώ για το ρεύμα, 40 ευρώ για το φυσικό αέριο

Όπως συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξουν μέτρα για ανακούφιση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού «και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δολοφονία Άλκη: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη βία στον αθλητισμό

Όσον αφορά το 10ετές ομόλογο και τον προβληματισμός για την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος και έχει κλειδωμένη χαμηλή εξυπηρέτηση για τα επόμενα χρόνια, άρα δεν εξαρτόμαστε όσο άλλες χώρες τα επόμενα χρόνια. Επίσης δεν είμαστε ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα. Είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ για να ξεπεράσουμε τη 10ετή κρίση που μας ταλάνισε». Όπως πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, αυτό αναμένεται να γίνει  εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ξεκάθαρη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022 και το 2023. «Οι στόχοι θα υπερκαλυφθούν. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Κάθε πρόσθετη κίνηση η κυβέρνηση τις έχει κάνει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» τόνισε. 

Σταϊκούρας: Εάν υπάρξει πρόσθετος χώρος θα αποδοθεί στην κοινωνία

 

Δε θέλησε πάντως να κάνει προβλέψεις για το πού θα κλείσει ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, αλλά ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» και ότι «η εικόνα αυτή δε θόλωσε ούτε την περίοδο της πανδημίας». 

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία, προσθέτοντας ότι «σε έναν βαθμό η πανδημία υπήρξε καταλύτης αλλαγών σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο».  Μίλησε ακόμη  για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό «και για την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και γι’ αυτό μειώσαμε και τους φόρους στην εργασία». 

Σύγκριση τιμών σε Ελλάδα και ΕΕ – Τι πληρώνουμε ακριβά στο σούπερ μάρκετ

Σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις είπε: «Έχουμε αλλάξει το αφήγημα των ελληνογερμανικών σχέσεων. Φύγαμε από το τι χρωστάμε και πήγαμε σε μια εποχή αμοιβαία επωφελών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων». 

Για την πράσινη μετάβαση που ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης  ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα έχει δώσει στους επενδυτές ορατότητα», ενώ θα κατατεθεί εντός του μήνα ο κλιματικός νόμος, με ορίζοντα το 2050 και τους ενδιάμεσους στόχους ως το 2030. Για το ίδιο θέμα είπε ότι «αντικρούσαμε το επιχείρημα ότι έχουμε ακριβότερο αέριο επειδή φύγαμε νωρίτερα από τον λιγνίτη». 


Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενεργειακή διπλωματία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή και θα είναι ενδιάμεσος για τη σύνδεση του ευρωπαϊκού δικτύου με το δίκτυο της Αφρικής.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top