Λιβανός: Ειρωνικά είπα το «εποποιία» - Ήταν λάθος λέξη, απολογούμαι

«Απίστευτα όσα είπε ο κ. Δούκας, δεν έχουν σχέση με όσα πιστεύω»

«Απίστευτα πράγματα» χαρακτήρισε ο Σπήλιος Λιβανός όσα είπε ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, κατά τη συνάντησή τους στις 2 Φεβρουαρίου για τις φωτιές στην Ηλεία το 2007 και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την παράδοση – παραλαβή στον νέο υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, είπε πως χρησιμοποίησε ειρωνικά τη λέξη «εποποιία», αλλά όχι μόνο δεν έγινε αντιληπτό αυτό, αλλά παρεξηγήθηκε κιόλας.

«Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου», σημείωσε.

Η επιστολή παραίτησης Λιβανού: Τι λέει στον Μητσοτάκη

Ο κ. Λιβανός ζήτησε συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν από τη στάση του, σημειώνοντας πως «μπορεί να καθορίσει τη διαδρομή μου αυτό το περιστατικό, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει».

Μιλώντας για τους 13 μήνες που ήταν στο «τιμόνι» του ΥΠΑΑΤ ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι οι αγρότες στηρίχθηκαν με πάνω από 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και των φυσικών καταστροφών.

Παραιτήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός! 

Πρόσθεσε ότι σχεδιάστηκε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έκανε αναφορά και στους ελέγχους που έγιναν για την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Οργή των πυρόπληκτων της Ηλείας για τις δηλώσεις Δούκα  

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε, επίσης, στην εξασφάλιση των 22 δισ. από τη νέα ΚΑΠ και από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στα 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει ως στόχο τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Τέλος, μίλησε στο πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» σημειώνοντας ότι «αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών», το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και σε βάθος 25ετιας θα ανέλθει σε 4.2 δισ. ευρώ.

Γεωργαντάς: Τι είπε σε προσωπικό τόνο στον Σπήλιο Λιβανό

«Δεσμεύομαι ότι η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει ένα κομβικό υπουργείο και θα συνεχίσει «την κυβερνητική πολιτική για την υποστήριξη των αγροτών».

Λιβανός - Γεωργαντάς

«Υπάρχουν ανθρώπινες στιγμές για όλους μας δύσκολες», είπε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στον απερχόμενο υπουργό, Σπήλιο Λιβανό / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Πέφτουν κεφάλια» στη ΝΔ: Διαγράφηκε ο Πέτρος Δούκας   

Για τον κ. Λιβανό, είπε σε προσωπικό τόνο: «Υπάρχουν ανθρώπινες στιγμές για όλους μας δύσκολες. Είμαι σίγουρος ότι, μετά και την αυτοκριτική που μόλις έκανες, και με το ήθος που σε διακρίνει, θα μπορέσεις χωρίς στιγματισμό που σε διακρίνει να συνεχίσεις».

Τι είπε ο Σπήλιος Λιβανός για το περιστατικό με τον Πέτρο Δούκα

«Στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να καθορίσουν ολόκληρη τη διαδρομή μας. Για εμένα, όπως ξέρετε, μια τέτοια στιγμή, ένα τέτοιο γεγονός, συνέβη δυστυχώς πριν λίγες μέρες στο Δημαρχείο της Σπάρτης. Αυτό το περιστατικό, μπορεί όπως είπα τη διαδρομή μου να την καθορίσει, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια δυο λόγια.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποπέμψει και τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μητσοτάκης!

Στη Σπάρτη είχαμε πάει για έναν σκοπό. Να στηρίξουμε τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό. Πριν ξεκινήσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες που επλήγησαν στο κτίριο τη περιφέρειας, ανταποκρίθηκα στο επίμονο αίτημα του Δημάρχου Σπάρτης για μία ολιγόλεπτη εθιμοτυπική συνάντηση. Όταν άρχισε να λέει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα, που καμία σχέση δεν έχουν με όσα εγώ πιστεύω, αλλά και με όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα το 2007, ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση.

Δούκας: «Ήταν ατυχές σχήμα λόγου» - Η συγγνώμη στον Λιβανό

Όπως, νομίζω, ήλθαν σε πολύ δύσκολη θέση όσοι ήσαν μαζί μου εκεί. Ένιωσα αμηχανία. Έκρινα ότι έπρεπε να υπερκεράσω τα τραγικά λεχθέντα με ένα ειρωνικό σχόλιο και όσο πιο γρήγορα μπορούσα να φύγω και να μεταβώ στη συνέλευση των αγροτών.

Χρησιμοποίησα τη λέξη εποποιία με τον προφανή, ιδιαίτερα για όσους με γνωρίζουν και ξέρουν πως εκφράζομαι, ειρωνικό τόνο. 

Αποδείχτηκε ότι η ειρωνεία αυτή όχι μόνο δεν επαρκούσε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε εντελώς.

Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν κατάλαβα τις διαστάσεις που πήρε, αμέσως και χωρίς δισταγμό, από το συμβούλιο Υπουργών στο Στρασβούργο όπου βρισκόμουν, με αξιοπρέπεια,  έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Γιατί αυτή είναι η αντίληψη μου για την πολίτική. Ακριβώς, επειδή αυτό επιτάσσουν οι αρχές και οι αξίες μου, αυτές, δηλαδή για τις οποίες βρίσκομαι στην πολιτική. Αυτές οι αρχές και οι αξίες οι δικές μου, του Πρωθυπουργού, αλλά και ίδιες με τις διαχρονικές αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής μας. 

Και προς όσους -άθελά μου- έθιξε ή προσέβαλε η προαναφερθείσα στάση μου, το μόνο που μπορώ να πω σήμερα, είναι ότι ειλικρινά απολογούμαι».

Ο διάλογος του Πέτρου Δούκα και του Σπήλιου Λιβανού για τις φωτιές στην Ηλεία το 2007 και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top