Κυριάκος Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Σήμερα ξεπεράσατε τον χειρότερο εαυτό σας»

«Θα αποδομήσουμε ένα - ένα τα ψέματά σας»

Το ρεπορτάζ του Πέτρου Μποτσαράκου για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (30/1/22)

Ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβαίνει στο βήμα τελευταίος για την ομιλία του. 

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ εκφράζοντας τη συμπαράστασή μου στην Μαριέττα η οποία θα βγει νικήτρια», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

Τσίπρας: «Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά - Να πραιτηθείτε!»

«Είπατε ότι έχω τελειώσει πολιτικά, τόσο ακριβής η εκτίμησή σας όπως όταν είπατε ότι δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να κερδίσω τις εκλογές. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα πει ότι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να παραμείνει δεύτερο κόμμα και όχι τρίτο, στη Βουλή. Ο πρόεδρος του με επιβεβαιώνει με μια αμήχανη πρόταση μομφής, που δηλώνει το υπαρξιακού του πρόβλημα. Δηλώνει την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χώρος του παραμένει συσπειρωμένος χωρίς οι δυνάμεις του να φυλλορροούν.

Πρόταση μομφής: Κορυφώνεται η μάχη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Θυμήθηκε τώρα τις εκλογές για να κλείσει εσωκομματικές πληγές που άνοιξαν πριν το συνέδριό του. Ο Τσίπρας έκανε αυτό που ξέρει καλά, να διαστρέφει την αλήθεια και να κατασκευάζει μια εικόνα καταστροφής. Μια πρόταση και δύο ψέματα, όχι ένα! Θα αποδομήσουμε ένα προς ένα τα ψέματα σας, γιατί ξεπεράσατε τον χειρότερο εαυτό σας. Παρουσιάζετε μια γονατισμένη χώρα με τους πολίτες της να σας παρακαλούν να κυβερνήσετε ξανά.

Δεν χρειάζονται όμως ούτε άλλα ψέματα ούτε άλλη τοξικότητα. Όσοι σας άκουσαν πιστεύω έχουν κλείσει την τηλεόραση». 

«Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία πειστική πρόταση»

Συνεχίζοντας την επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία πειστική πρόταση. Ο λόγος σας ήταν τυφλές καταγγελίες. Τι ακριβώς ζητάτε, να καταδικαστεί εν μέσω πανδημίας μια κυβέρνηση 31 μηνών, για να κυβερνήσει ποιος, αυτός που επί 2,5 χρόνια διακυβέρνησης δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του. Που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη του ενώ ηττήθηκε κατά κράτος. Που προβάλλει ως νέα μια πολιτική που ήδη καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα. Ούτε που αντιστρέφει την πραγματικότητα.

Θυμίζω τη φράση του Σαίξπηρ: «Η αλήθεια μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ένα γάντι που φοριέται και ανάποδα».

Αυτό το γάντι το σηκώνει η κυβέρνηση για να μιλήσει στους πολίτες»

«Κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε»

«Να κυβερνήσει ποιος; Αυτός που δεν έκανε απολογιστικό συνέδριο μετά από 2,5 χρόνια; Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας η οποια ηττήθηκε κατά κράτος στην κάλπη. Αυτός που επικαλείται πολιτική που έχει καταδικαστεί από το λαό. Είναι ερωτήματα που από μόνα τους δίνουν την απάντηση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι απέναντι της η κυβέρνηση δεν έχει τα λάθη του χθες αλλά τις προκλήσεις του αύριο σημειώνοντας πως οι υπουργοί και οι βουλευτές παρουσίασαν το έργο που έχει παραχθεί και τους στόχους. «Είναι αλήθεια ότι όλες οι δράσεις μας αναπτύχθηκαν σε συνθήκες πρωτοφανών κρίσεων χωρίς να υπάρχει πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο. Αναφέρομαι στη χειρότερη παγκόσμια πανδημία, στην δευτερογενή κρίση στην αγορά ενέργειας, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στους σεισμούς, στον καύσωνα και τις πυρκαγιές, στην υβριδική επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας στον Έβρο και στα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας μία φράση του Λένιν ότι υπάρχουν χρόνια που δεν συμβαίνει τίποτα και εβδομάδες που χωράνε χρόνια. «Εμείς μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες απώλειες μέσα από αυτές τις θύελλες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η συγνώμη μου απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, όχι σε όσους δεν την διατύπωσαν ποτέ». «Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές θα πρέπει να μάθουν ότι η συγνώμη ενός πρωθυπουργού είναι πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και ξεχωριστή σημασία», υπογράμμισε.

Και τόνισε: «Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι σήμερα και χθες χτυπήθηκαν από κακοκαιρίες οι ΗΠΑ και η Δανία και η Σουηδία. Έμειναν δεκάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα». Αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα η εργαλειοποίηση μιας φυσικής καταστροφής, συνέχισε.

«Κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε. Και όχι με βάση τις κραυγές ενός κόμματος που δεν έχει πει ούτε μία κουβέντα για την ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας. Τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεστε τις Αττικές διαδρομές; Κάνετε πρόταση δυσπιστίας γιατί έμεινε ανοικτή η Αττική Οδός όταν πέρσι εγκαλούσατε την κυβέρνηση γιατί έκλεισε την Αθηνών - Λαμίας», συμπλήρωσε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top