Η Μπακογιάννη με τα εγγόνια της στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίκας

Μπακογιάννη: Με έναν μαγικό τρόπο μάζευε την οικογένεια γύρω από το τραπέζι

Το ανανεωμένο βιβλίο «Συνταγές με... Ιστορία» της Μαρίκας Μητσοτάκη, το οποίο επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, ανήμερα της συμπλήρωσης των 91 ετών από τη γέννησή της, στο μουσείο Μπενάκη.

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ, ενώ συμμετείχαν στη συζήτηση η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, Άρτεμις Σκούταρη, η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, ο εκδότης Θάνος Ψυχογιός και ο chef Άκης Πετρετζίκης. 

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι παραδοσιακές συνταγές της Μαρίκας Μητσοτάκη, που αποτελούσαν πάντα την αφορμή για να παραμείνει ενωμένη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

Μπακογιάννη εγγόνια

Η Ντόρα Μπακογιάννη με δύο από τα εγγόνια της / Πηγή φωτογραφίας: NDP

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για το βιβλίο συνταγών της μητέρας της και περιέγραψε πως η Μαρίκα Μητσοτάκη κρατούσε πάντα ενωμένη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο μαγειρεύει και θυμάται: την κουζίνα της μητέρας της, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, την ανατροπή που ήρθε για την υγεία της όταν, παιδί ακόμη, προσβλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έρωτα, τον γάμο, τον ερχομό των παιδιών, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη. Πρόκειται για αναμνήσεις και εικόνες από μια έντονη ζωή άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Βιβλίο Μαρίκα Μητσοτάκη

Ντόρα Μπακογιάννη - Αντώνης Σρόιτερ - Κύρα Κάπη - Θάνος Ψυχογιός - Άκης Πετρετζίκης - Άρτεμις Σκούταρη / Πηγή φωτογραφίας: NDP

«Όλες οι συνταγές για μένα είναι αυτές με τις οποίες μεγάλωσα. Όλοι αυτοί που είπαν ότι η μάνα μου είχε τη δυνατότητα να μαζεύει γύρω από το τραπέζι όλο τον κόσμο, ήμασταν τσακωμένοι, ήμασταν φουρτουνιασμένοι στην οικογένεια αλλά με ένα μαγικό τρόπο λυνόντουσαν τα θέματα. Και όταν έχει πολύ μεγάλη οικογένεια, και εμείς είμαστε μεγάλη οικογένεια, όλα αυτά έχουν τη σημασία τους», είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Μαρίκα μαγείρευε με μεράκι, αγάπη και πάθος, ενώνοντας στο τραπέζι όλη την οικογένεια», είπε ο κ. Ψυχογιός, προσθέτοντας πως η μακρόχρονη αναπηρία της αντί να την αποθαρρύνει την έκανε πιο αποφασιστική.

Μπακογιάννη - Κοσιώνη

Η Ντόρα Μπακογιάννη με τη Σία Κοσιώνη και τον γιο της / Πηγή φωτογραφίας: NDP

«Οι δυσκολίες της την έσπρωξαν να χειραφετηθεί και να αυτοσχεδιάσει. Μεσογειακή γυναίκα, η Μαρίκα εξέφρασε με το φαγητό τη χαρά και την αισιοδοξία της, παρά τις κινητικές της δυσκολίες. Μπορεί να λύγισε, αλλά ξανασηκώθηκε. Δήλωσε ευθαρσώς ότι είχε καρκίνο, παροτρύνοντας τις γυναίκες να κάνουν την ετήσια προληπτική εξέτασή τους και το όραμά της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ατόμων με αναπηρία παρέμεινε μέχρι το τέλος μολονότι δεν εκπληρώθηκε. Απομένει σε μας να το κάνουμε ως ύστατο φόρο τιμής», υπογράμμισε η Άρτεμις Σκούταρη. 

«Πάνω από το αλευρωμένο φύλλο της αλήθειας πρόσθεσε τη γέννηση του θάρρους και ζήτησε από τις γυναίκες να μη φοβηθούν. Εν συνεχεία τα πασπάλισε όλα με αγάπη», δήλωσε η Κύρα Κάπη.

Μπακογιάννη - Κούβελος

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ισίδωρος Κούβελος / Πηγή φωτογραφίας: NDP

«Η Μαρίκα είχε τις μαγικές δυνάμεις που έχει ένας μάγειρας ο οποίος ξέρει πώς να ενώνει την οικογένεια γύρω από το τραπέζι του. Οι μεγαλύτερες συναινέσεις, άλλωστε, έχουν γίνει πάνω από ένα τραπέζι. Και η Μαρίκα έδειξε καλύτερα από όλους πως το φαγητό είναι για να θρέψει όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή μας», τόνισε ο Άκης Πετρετζίκης.

«Υπήρξε το απόλυτο στήριγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη»

«Είναι δύσκολο και μοιάζει κάπως άτοπο να μιλήσεις για την πολύ οικεία σχέση με τη μάνα σου», είπε η κυρία Μπακογιάννη. 

«Όλοι πάντως τη θυμούνται για τον δυναμικό χαρακτήρα και τη μεγάλη καρδιά της. Ήταν κόρη μεγαλοαστικής οικογένειας και τα είχε όλα μπροστά της όταν τη βρήκε η πολιομυελίτιδα. Της είπαν να μην περπατήσει και περπάτησε. Της είπαν να μην κάνει παιδιά και έκανε τέσσερα. Υπήρξε πάντοτε γενναία και αποφασιστική», σημείωσε.

Κωνσταντίνος και Μαρίκα Μητσοτάκη

Φωτογραφία του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη / Πηγή: Intime

«Κέρδισε όλους τους Κρητικούς, που έσπευσαν να την κάνουν δική τους. Υπήρξε το απόλυτο στήριγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιμετώπισε γενναία την εξορία στο Παρίσι, δεν παραπονέθηκε ποτέ και ήξερε πώς να ευχαριστεί τους πάντες, μαγειρεύοντας μπακαλιάρο σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα και παστίτσιο. Τα φαγητά της εκπροσωπούσαν τον τρόπο της φιλοξενίας της, όπως τόνισε και η Μπάρμπαρα Μπους. Έστησε τις βάσεις για την οργάνωση γυναικών της ΝΔ και ο κόσμος την αγάπησε βαθιά γιατί ήταν μπροστά από την εποχή της, σταθερά προοδευτική και ανυποχώρητα φιλελεύθερη, η πραγματική δύναμη πίσω από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Αλεξία Μπακογιάννη

Η Αλεξία Μπακογιάννη με τα παιδιά της / Πηγή: Intime
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top