Τζόνσον σε Μητσοτάκη: Υπέροχο να σε καλωσορίζω στην επέτειο των 200 ετών

To θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός   

Σε θερμό κλίμα ξεκίνησε στο Λονδίνο η συνάντηση του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και εξετάσθηκαν σε αυτήν όλα τα ζητήματα των ελληνο-βρετανικών σχέσεων στη μετα - Brexit εποχή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που επισκέπτεται το Λονδίνο, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον ενωμένη Ευρώπη.  

Μητσοτάκης: Δε θα ακολουθήσουμε το μοντέλο Αυστρίας για ολικό lockdown

Ο Κ. Μητσοτάκης έφθασε με τα πόδια  στην Downing Street για να τον υποδεχθεί στην είσοδο ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης - Τζόνσον: Θα ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα      

Μετά τον θερμό χαιρετισμό με τον... αγκώνα (λόγω Covid-19) στην είσοδο της πρωθυπουργικής έδρας στο Λονδίνο, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος στο εσωτερικό του κτιρίου :   

Μητσοτάκης στην Telegraph: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ακρόπολη»

Μπόρις Τζόνσον: Υπέροχο να καλωσορίζω ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος - Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψίστης σημασίας για εμένα και εμάς. Φέτος, στα 200 χρόνια από την υποστήριξή  μας στην ελληνική ιστορική πράξη προς την ανεξαρτησία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, κόντρα στις πιθανότητες («against the odds») 

Μπόρις Τζόνσον: Κόντρα στις πιθανότητες,  με την υποστήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων... Είναι υπέροχο να σε βλέπω

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σε βλέπω. Έχουμε πολλά να πούμε για την πολύ ισχυρή διμερή μας σχέση. Σας θεωρώ ως έναν αληθινό φιλέλληνα 

Μπόρις Τζόνσον: Ευχαριστώ! (στα ελληνικά!). 

Υπενθυμίζεται ότι στις 25/10/2021 οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, Νίκος Δένδιας και Λιζ Τρας, υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας των δύο κρατών σε άμυνα, ασφάλεια και άλλους τομείς. 

Συμφωνία συνεργασίας και με τη Μ. Βρετανία υπέγραψε ο Δένδιας στο Λονδίνο

Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενών έθεσε ο Μητσοτάκης στον Τζόνσον 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε, όπως αναμενόταν, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.  Όπως επισήμανε,  το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τις δύο κυβερνήσεις και  πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια, ενώ η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει έναν διάλογο με καλή πίστη για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στη χώρα μας.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Τζόνσον για Τουρκία και Κυπριακό  

Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον B. Johnson για την Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο. 

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμιαε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η  Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Ως προς την Κύπρο, ο κ. Πρωθυπουργός υπογράμμισε την αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του ΓΓΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top