Συμφωνία συνεργασίας και με τη Μ. Βρετανία υπέγραψε ο Δένδιας στο Λονδίνο

Συνεργασία σε άμυνα, ασφάλεια και άλλους τομείς μετά το Brexit 

Δείτε στο video τι είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o Γ. Ευγενίδης για τις επαφές του Κ. Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και του Ν. Δένδια στη Μ. Βρετανία     

Σημαντικές επαφές έχει  ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Λονδίνο, ο οποίος συνάντησε πριν από λίγο τη νέα Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας και υπέγραψε μία ακόμα συμφωνία συνεργασίας με μία από τις ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως από αμυντικής πλευράς και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Δένδιας για Γεννηματά: «Θα τη θυμόμαστε για τον πολιτικό της πολιτισμό»

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψαν συγκεκριμένα μνημόνιο συνεργασίας που καθορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κρατών και περιλαμβάνει όλους  τους κρίσιμους τομείς: άμυνα, ασφάλεια, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εμπόριο, εκπαίδευση και πολιτισμό. 

Δένδιας υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με ΥΠΕΞ Μ. Βρετανίας

Ο Ν. Δένδιας μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη Μ. Βρετανία 

Ερντογάν: «Τσουνάμι» αντιδράσεων μετά τις εντολές περί Οσμάν Καβαλά

«Υπέγραψα με την ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου Μνημόνιο Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Ελλάδα & Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους μετά το Brexit & εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε εξωτερική πολιτική, άμυνα και  ευρύ φάσμα άλλων τομέων» έγραψε ο Ν. Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter. 

 

Η συμφωνία συνεργασίας καθιστά τη Μεγάλη Βρετανία εταίρο της Ελλάδας πάρα το Brexit καθώς η Βρετανία είναι πέραν όλων των άλλων παραδοσιακός σύμμαχος, πυρηνική δύναμη, και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. 

Απεγκλωβίστηκαν 18 Αφγανοί πολίτες από την Τιφλίδα

 

Η δήλωση του Ν. Δένδια μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας

«Συναντήθηκα σήμερα το πρωί με την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου την κυρία Truss. Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα αλλά και ευρύτερα, την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως επίσης και τις επενδύσεις και μορφωτικά θέματα, γενικά το συνολικό εύρος των ελληνο-βρετανικών σχέσεων. Ενόψει μάλιστα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Νοεμβρίου. Θα ήθελα να πω ότι οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Μπορέσαμε επίσης και είδαμε λίγο από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας. Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια ελληνο-βρετανική Συμφωνία που καλύπτει το σύνολο των τομέων, άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες.

Και αυτό το οποίο θα  ήθελα να γίνει από εδώ και πέρα είναι να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή την Συμφωνία με το να την εφαρμόσουμε. Να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο και να αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεων του με την Ελλάδα. Αντίθετα, μια ευκαιρία για στενότερες, βαθύτερες, ειλικρινέστερες διμερείς σχέσεις».

Η δήλωση Δένδια για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά   

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, με την οποία είχε συνυπάρξει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , το 2014, ως Υπουργός, με την Φ. Γεννηματά Αναπληρώτρια Υπουργό. Ανέφερε συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών:   

Φώφη Γεννηματά: Λουλούδια στο έδρανό της και ενός λεπτού σιγή στη Βουλή   

«Θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια ιδιαίτερη δήλωση για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Τη Φώφη Γεννηματά την γνώριζα καλά, υπήρξε Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας όταν υπηρετούσα σε αυτό το Υπουργείο ως Υπουργός. Με συνέδεαν μαζί τις δεσμοί φιλίας και εκτίμησης.  Λυπάμαι ειλικρινά και βαθύτατα για τον θάνατό της. Θα ήθελα να διατυπώσω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της και να δηλώσω ότι η σεμνή και σοβαρή παρουσία της κοσμούσε το ελληνικό πολιτικό σκηνικό».

Με ένα εντυπωσιακό video καλωσόρισε με ανάρτησή του στο twitter τον Ν. Δένδια το  Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top