Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Υπήρξαν στιγμές που η Ελλάδα αισθάνθηκε μόνη

«Πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί» απάντησε η Γερμανίδα καγκελάρι

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας, της Ευρώπης», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλωσορίζοντας την Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με προκλήσεις και κρίσης αλλά σας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχετε προσωπικά στην επίλυση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε τη Γερμανίδα καγκελάριο, που καταβάλλατε για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και την αντιμετώπιση καταστάσεων που έβαλαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.

Κρητικό δείπνο στην τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

«Υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης», σημείωσε, τονίζοντας πως οι Έλληνες αισθανθήκαμε πολλές φορές μόνοι μας: «Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη. Όμως η περίοδος αυτή χρησιμεύει για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον».

Όπως εξήγησε, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η ΕΕ διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχουν γερές βάσεις και έχουν δυνατότητες επέκτασης κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Μέρκελ: Πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα νομίζω ότι θα γίνει κανονικότητα αυτό, να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική», είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά εδράζονται σε στέρεες βάσεις. Πάντα ο διάλογος ήταν το κλειδί για την αναζήτηση και εύρεση λύσης. Βέβαια οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Συνεχίζοντας, είπε: «Είχαμε την αποσταθεροποίηση του ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα αλλά το μεγάλο θέμα ήταν το μεταναστευτικό. Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία που ήταν μια διαφορετική τύπου πρόκληση. Για την Ελλάδα που είχε περάσει δυσκολίες ήταν καλό που δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό που μας έδωσε δύναμη αυτό το διάστημα ήταν γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί. Και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι και η βασική αίσθηση που πρέπει να έχουμε. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top