Χατζηδάκης: Πάνω από 500 εκατ. ευρώ για 74.000 νέες θέσεις εργασίας

Πάνω από 5 δισ. ευρώ για δράσεις του υπουργείου Εργασίας

Κονδύλια ύψους 5 δισ. ευρώ θα δοθούν για δράσεις μόνο του υπουργείου Εργασίας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τις δράσεις του υπουργείου, θα διατεθούν 540 εκατ. Ευρώ σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη δημιουργία 74.000 νέων θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2025.

Συγκεκριμένα:

-    12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης

-    10.000 θέσεις διάρκεια έως 2 έτη για ειδικές ομάδες πληθυσμού

-    10.000 θέσεις διαρκείας 18 μηνών σε μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών στην Δ. Μακεδονία και Δ. Ελλάδα

-    15.000 θέσεις διαρκείας 6 μηνών συν επιπλέον 3 μήνες κατάρτισης

-    5.000 θέσεις διάρκειας 15 μηνών στο πλαίσιο των green jobs

-    22.500 θέσεις σε ανέργους τοπικών κοινωνιών

ΟΑΕΔ: Πότε βγαίνει η νέα προκήρυξη για τις 25.000 θέσεις εργασίας

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες και πράσινη οικονομία. 

Σύμφωνα με τον υπουργό «το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό».

Οι έξι θεματικές ενότητες για το «Πρόγραμμα για τους Πολλούς»

1. Οι νέες τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση εργαζομένων και ασφαλισμένων: Στην ενότητα αυτή έχουν ενταχθεί ψηφιακά έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα εργαζομένων και ασφαλισμένων, με συνολικό προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα της Αγοράς Εργασίας και τα ψηφιακά έργα που αντιμετωπίζουν τις ριζικές παθογένειες του ΕΦΚΑ –μια από τις βασικές αιτίες των τεράστιων καθυστερήσεων στην έκδοση συντάξεων- που θα προχωρήσουν κατά προτεραιότητα.

2. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Δύναμη στον εργαζόμενο: Αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας, Με την Ψηφιακή Κάρτα ο κάθε εργαζόμενος έχει στα χέρια του την εγγύηση ότι δεν θα δουλέψει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί για αυτήν, καθώς θα εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των ωρών εργασίας θα γίνεται στην πράξη και όχι στη θεωρία και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν καθαρούς λογαριασμούς με τους εργοδότες τους.

3. Κατάρτιση, όπλο για την οικονομία του αύριο: Οι δράσεις της ενότητας αυτής θα απορροφήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ (από τον συνολικό προϋπολογισμό των 2,6 δισ.) και έχουν ως βάση τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους σε μια αγορά εργασίας όπου οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι βασικό «εργαλείο» για τους εργαζομένους.

4. Νέες πολιτικές για τους ανέργους: Εδώ εντάσσονται οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με έμφαση σε ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα για τις παθητικές πολιτικές απασχόληση, με προϋπολογισμό 540 εκατ. ευρώ.

5. Σύγχρονα Εργαλεία Κοινωνικής Προστασίας: Στην ενότητα αυτή εντάσσονται οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, ΑμεΑ, άστεγοι), με συνολικό προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ.

6. Ισες ευκαιρίες για όλους: Δράσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ισότητας και τη στήριξη της οικογένειας και για την προστασία της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top