Τσιάρας: Αυστηρές ποινές για εγκληματικότητα-βιασμούς στον Ποινικό Κώδικα

Αυστηρότερες ποινές με τις αλλαγές και για ενδοοικογενειακή βία 

To video του δελτίου ειδήσεων του Star (12/7/2021) για τις αλλαγές που προανήγγειλε στον Ποινικό Κώδικα,που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας  

Aλλαγές έρχονται στον Ποινικό Κώδικα, με μεγαλύτερες ποινές για αδικήματα βαριάς και σεξουαλικής εγκληματικότητας και ενδοοικογενειακής βίας, στο νομοθέτημα που προωθείται στη Βουλή  από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο ισόβια για βιασμό ανηλίκων και φόνο

Οι αλλαγές είναι  προϊόν διετούς επεξεργασίας από την ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που λειτούργησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να καταστούν νόμος του κράτους μέσα στον Οκτώβριο. Ερχονται δύο χρόνια μετά την εσπευσμένη ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, παραμονές των εκλογών του 2019, όταν για τον ίδιο λόγο υπήρξε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.  

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για σεξουαλικά εγκλήματα προανήγγειλε ο Τσιάρας

Η σημερινή  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κρίνει ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι προβληματικές και αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές στην πράξη. 


Οι μεταβολές στον Ποινικό Κώδικα  

Συγκεκριμένα πρόκειται για αλλαγές:  


Στη βαριά εγκληματικότητα, όπου επέρχονται αλλαγές κυρίως στο πεδίο της έκτισης των ποινών, με στόχο οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να μένουν περισσότερα χρόνια στη φυλακή και πάντως να μην αποφυλακίζονται με ευεργετικά μέτρα.

Στην εγκληματικότητα κατά ανηλίκων και τα εγκλήματα της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Με σειρά διατάξεων αλλάζει επίσης ο τρόπος κίνησης της ποινικής δίωξης, καθώς δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην Εισαγγελία αυτεπάγγελτων διώξεων, χωρίς να χρειάζεται η πρωτοβουλία των θυμάτων.

Αυξάνεται ο χρόνος έκτισης της ποινής στη φυλακή για τους ισοβίτες 

Για τη βαριά εγκληματικότητα –ναρκωτικά, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων και άλλα– προβλέπεται ότι οι δράστες αυτών των εγκλημάτων δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή αν δεν εκτίσουν (πραγματικά) τα 4/5 της ποινής που τους έχει επιβληθεί. Έως σήμερα έβγαιναν με την έκτιση μόνο των 2/5 ή των 3/5 της ποινής. . Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας καταδικασμένος για ληστεία με ποινή 12 χρόνια κάθειρξη, σήμερα μένει στη φυλακή 4 χρόνια, ενώ με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα θα μένει 7 χρόνια. Με την αλλαγή επίσης που προτείνεται, τα ισόβια θα σημαίνουν το λιγότερο 18 χρόνια «μέσα» –μέχρι σήμερα ήταν 16–, ενώ στα βαριά εγκλήματα θα απαγορεύεται, σε κάθε περίπτωση, η αποφυλάκιση και η έκτιση της ποινής με βραχιολάκι.

Το ίδιο θα ισχύει και για το οργανωμένο έγκλημα. Για παράδειγμα, καταδικασμένος σε 15 χρόνια κάθειρξη για οργανωμένη εγκληματική δράση, με την ισχύουσα νομοθεσία μένει μέσα 6 χρόνια, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα μένει 9 χρόνια. 

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο των νομοθετικών μεταβολών για τα βαριά εγκλήματα είναι οι ποινές να εκτίονται και όχι να καταδικάζεται κάποιος σε 10 ή 15 χρόνια και να βγαίνει σε 4 ή 5 χρόνια από τη φυλακή. Σε ό,τι αφορά τα ισόβια, η προτεινόμενη ρύθμιση για πραγματική παραμονή στη φυλακή, τουλάχιστον για 18 χρόνια αντί για 16 που ήταν σήμερα, μπορεί και να αλλάξει προς τα πάνω, καθώς υπάρχουν και προτάσεις τα ισόβια να σημαίνουν τουλάχιστον 20 χρόνια φυλάκισης.

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι προβλέπει για την αποφυλάκιση και τα ισόβια

Αυστηρότερο πλαίσιο για αιμομειξία και σεξουαλικές κακοποιήσεις μέσα στην οικογένεια

Ειδικό κεφάλαιο αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα περιλαμβάνει τα εγκλήματα κατά ανηλίκων και πότε αυτά παραγράφονται, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών κακοποιήσεων μέσα στην οικογένεια με αυστηροποίηση ποινών, αύξηση των ορίων της παραγραφής και νέες δυνατότητες που παρέχονται στην Εισαγγελία για την προστασία των ανηλίκων που πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Για τα εγκλήματα κατά ανηλίκων προβλέπεται ότι αυτά παραγράφονται μόνο όταν ο ανήλικος ενηλικιωθεί.  Αν το αδίκημα εις βάρος του είναι πλημμέλημα, παραγράφεται ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση του θύματος,  δηλαδή στα 19, ενώ αν είναι κακούργημα, τρία χρόνια μετά, δηλαδή στα 21.

Για τους ανήλικους πάντως προβλέπεται πρόσθετη προστασία καθώς για πολλές εγκληματικές δραστηριότητες εις βάρος τους, κακοποιήσεις και λοιπά, η κίνηση της ποινικής δίωξης μπορεί να γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε νομική ενέργεια από το θύμα, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Έρχονται αλλαγές στις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα στον Ποινικό Κώδικα

   
Στο πεδίο των ποινικών κυρώσεων επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομειξίας, που είχε γίνει πλημμέλημα με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα το 2019, ενώ αυστηροποιούνται σημαντικά οι ποινές για σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις μεταξύ συγγενών. Παράλληλα, προβλέπεται η δίωξη για την αυτοδικία να είναι αυτεπάγγελτη, ενώ οι προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν γίνονται στο πλαίσιο εργασιακής εξάρτησης (υπάλληλοι ή γενικά εργαζόμενοι) τιμωρούνται μόνο με φυλάκιση και όχι και με χρηματική ποινή, όπως ισχύει σήμερα.

Με άλλες διατάξεις, οι σωματικές βλάβες όταν είναι αδικήματα που στρέφονται κατά εργαζομένων τιμωρούνται αυστηρότερα, ενώ με πολλές ακόμα ρυθμίσεις βελτιώνονται επί το αυστηρότερο οι ποινικές κυρώσεις για σειρά εγκλημάτων.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις επιχειρούν να βελτιώσουν γενικά το ποινικό οπλοστάσιο κατά της εγκληματικότητας, βαριάς και σεξουαλικής, σε μια περίοδο όπου εγκλήματα αυτού του τύπου σημειώνονται συχνά και η εναρμόνιση του αισθήματος δικαιοσύνης με την επιβαλλόμενη ποινική τιμωρία είναι ζητούμενο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top