Η Αθήνα απαντά στον Ερντογάν: Αν υποβληθεί αίτημα, θα γίνει συνάντηση

Οικονόμου για Τσίπρα σε ΔΕΘ: Τίποτα δεν έχει καταλάβει

Την εκτίμηση του πως είναι πιθανή μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπό δύο προϋποθέσεις, εξέφρασε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Αν παρατείνει το πρόγραμμά του ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα συνάντησης αυτό θα εξεταστεί διπλωματικά και θα απαντηθεί θετικά. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι καινούριο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερντογάν: Θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Όπως ξεκαθάρισε, μέχρι στιγμής τα προγράμματα των δυο ηγετών δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους στις ΗΠΑ.

«Δε θα επιτραπεί νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού»

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφή EUMED 9, που έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα, λέγοντας πως «η Διακήρυξη των Αθηνών, που υπογράφηκε απ΄ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες του Νότου, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ορόσημο για την EUMED 9».

«Μείζονος σημασίας ήταν οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν -και απεικονίζονται στην Πολιτική Διακήρυξη- σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ομόφωνα οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος στάθηκε στη συνέχεια στη συμφωνία για το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν: «Οι 9 ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών».

Για Τσίπρα στην ΔΕΘ: Δεν κατάλαβε τίποτε

«Το βασικό συμπέρασμα από την παρουσία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Δ.Ε.Θ., τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου, είναι ότι τίποτα δεν κατάλαβε και σε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ήταν και παραμένει εκείνος που θεώρησε εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης», σχολίασε για τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οικονόμου για Τσίπρα: «Θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης»

Όπως είπε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε σε κανένα από τα μεγάλα διακυβεύματα του αύριο και σε κανένα ερώτημα του σήμερα.

«Το ρολόι του κ. Τσίπρα έχει σταματήσει στο 2014. Μόνο που σήμερα όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε τότε», τόνισε.

Δύο νέες κλειστές δομές μεταναστών σε Κω και Λέρο

Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου είπε πως η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο.

«Πρόκειται για δομή που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια δομή που -όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση- βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή απέλαση. Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών - ελεγχόμενων δομών σε Λέρο και Κω», σημείωσε.

Είπε δε στην συνέχεια: «Θέλω να σημειώσω ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49%. Οι ροές-αφίξεις κατά το 1ο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 1ο οκτάμηνο του 2020, ενώ στα νησιά οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα  με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top