Νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Στυλιανίδης

«Η πρόληψη και η ετοιμότητα τα πιο αποτελεσματικά μας όπλα»

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά το «ναυάγιο» με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το νέο υπουργείο θα είναι Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων από το 2014 έως το 2019.

Πολιτική Προστασία: Ανακοινώνονται Στυλιανίδης και Τουρνάς

Διετέλεσε και ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στην Κύπρο υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας, εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013.

Ο κ. Στυλιανίδης θα πολιτογραφηθεί τιμητικά Έλληνας υπήκοος, ως Έλληνας ομογενής από την Κύπρο, διατηρώντας βεβαίως την κυπριακή υπηκοότητα.

Ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα είναι ο πρώην Αρχηγός ΓΕΑ Ευάγγελος Τουρνάς.

Η ορκωμοσία τους θα γίνει την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί.

«Η πρόληψη και η ετοιμότητα τα πιο αποτελεσματικά μας όπλα»

Στη σημασία της πρόληψης και της ετοιμότητας αναφερθηκε ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας στις πρώτες του δηλώσεις.

«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμητική πρόταση να αναλάβω Υπουργός στο νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Την αποδέχτηκα με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων & προσδοκιών. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μας έχουν ξεπεράσει και πρέπει να επιταχύνουμε τις μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση. Η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε». είπε ο κ. Στυλιανίδης.

«Η ανάθεση της θέσης του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί προσωπική τιμή και συλλογικό στοίχημα. Γιατί έχουμε μπροστά μας την ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Με έμφαση στην πληρέστερη προετοιμασία και στόχο τη μεγαλύτερη πρόληψη για την αντιμετώπιση των φαινομένων στις δύσκολες συνθήκες του καιρού μας. Μια πρόκληση στην οποία κανείς δεν περισσεύει. Ευχαριστώ τον κύριο Πρωθυπουργό για την τιμή και την εμπιστοσύνη», είπε από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Τουρνάς.

Πηγές Μαξίμου: Ο καλύτερος Ευρωπαίος γι΄ αυτό το πεδίο

«Η δημιουργία υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής προστασίας  αντικατοπτρίζει την σταθερή  βούληση του πρωθυπουργού  να αντιμετωπίσουμε συνολικά με την ιεράρχηση, την οργάνωση και τους πόρους  που απαιτούνται τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Όπως τονίζουν, με την σύσταση του υπουργείου η Ελλάδα πρωτοπορεί: «Αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειες που  έχει στην ζωή των πολιτών τη σημασία και την προσοχή που απαιτείται. Αποκτά θεσμικά, οργανωτικά και οικονομικά τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση και την προετοιμασία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή. Ταυτόχρονα η πολιτική προστασία αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ως μηχανισμός αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διαχείρισης κρίσεων». 

Με την σύσταση του υπουργείου και την επιλογή της ηγεσίας του στόχος μας είναι να έχουμε την καλύτερη πολιτική προστασία και την καλύτερη διαχείριση της κλιματικής κρίσης στην Ευρώπη, τονίζουν οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας τον κ. Στυλιανίδη ως τον καλύτερο Ευρωπαίο για το πεδίο της Πολιτικής Προστασίας.

Για τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, σημειώνουν ότι έχει εμπειρία διοίκησης, επιχειρησιακή εμπειρία και εμπειρία διαχείρισης εξοπλιστικών.

Τέλος,  «απαντώντας» στα σχόλια περί της Κυπριακής υπηκοότητάς του, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Ελληνισμός είναι ένας και υπενθυμίζουν την επιλογή του Γιάννου Κρανιδιώτη (επίσης Κύπριος) στο ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Σημίτη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top