Άκης Τσοχατζόπουλος: Η άνοδος και η πτώση του άλλοτε πανίσχυρου πολιτικού

Η παρ’ ολίγον πρωθυπουργία, ο γάμος με τη Σταμάτη και η ακίνητη περιουσία

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών στις 27 Αυγούστου 2021.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και επί σχεδόν 20 χρόνια είχε πολύ μεγάλα ερείσματα στο κόμμα και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οι στενές σχέσεις του με τον Ανδρέα Παναδρέου ήταν πασίγνωστες, σε σημείο - καθώς θεωρείτο ο άνθρωπος του προέδρου, που ήταν σχεδόν δίπλα του - να έχει κυκλοφορήσει και το «ανέκδοτο» με τον Ανδρέα Παπανδρέου να ρωτάει «τι ώρα είναι Άκη;» και τον ίδιο να απαντά «ό,τι ώρα θες εσύ, πρόεδρε».

Οι σπουδές στη Γερμανία

Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα, ωστόσο μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στην οποία μετακόμισε η οικογένειά του, έναν χρόνο μετά.

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του υπήρξε καλαθοσφαιριστής, αγωνιζόμενος για δύο χρόνια (1953 και 1954) στον ΠΑΟΚ.

Το 1959, ο 20χρονος Ακης Τσοχατζόπουλος θα μεταναστεύσει στο Μόναχο για να εργαστεί και να σπουδάσει.

Τσοχατζόπουλος - Παπανδρέου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Ακης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο Ιράκ το 1976 / Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου

Θα πάρει πτυχίο πολιτικού μηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή. Αποφασίζει να παραμείνει στη Γερμανία και να συνεχίσει τις σπουδές του για να πάρει το δεύτερο πτυχίο του ως οικονομολόγος μηχανικός. Ταυτόχρονα, ως παιδί φτωχής οικογένειας, εργάζεται σε μια εταιρεία καθαρισμού τζαμιών για να μπορεί να χρηματοδοτεί τις σπουδές του. 

Ο γάμος με τη Μολντενχάουερ και η γνωριμία με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Το 1964 παντρεύεται στο Μόναχο τη Γκούντρουν Μολντενχάουερ και αποκτούν δύο παιδιά, την Αρετή και τον Αλέξανδρο.

Εργάζεται σε τεχνική εταιρεία με δημόσια έργα και παραμένει συνολικά στη Γερμανία 16 ολόκληρα χρόνια, καθώς η χούντα του έχει αφαιρέσει την ιθαγένεια και απαγορεύσει την είσοδό του στην Ελλάδα.

Η συνάντησή του το 1968 στη Φρανκφούρτη με τον Ανδρέα Παπανδρέου γίνεται η αρχή μιας δυνατής φιλίας. Δύο χρόνια μετά, οργανώνεται στο ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα). Η στενή σχέση, που ανέπτυξε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα τον οδηγήσει στη Βουλή και την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981.

Τσοχατζόπουλος - Παπανδρέου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διεθνές συνέδριο / Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου

Τότε, σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση, είναι ακόμα ανέστιος (χωρίς ιδιόκτητο σπίτι), με μόνο περιουσιακό απόκτημα ένα αυτοκίνητο Opel Ascona 1.600 κυβικών εκατοστών, στο όνομα της Γκούντρουν.

Σαράντα χρόνια μετά, το 2012, το όνομά του είχε συνδεθεί με μια μεγάλη ακίνητη περιουσία, με σπίτια – μεταξύ άλλων – στο Παλαιό Ψυχικό, το Πεδίον του Άρεως και το Χαλάνδρι, που εκτιμάται ότι άγγιζε σε αξία τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πανίσχυρος Άκης του ΠΑΣΟΚ

Στην πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ ήταν μέλος της πανίσχυρης «τρόικας» του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά και τον Κώστα Λαλιώτη.

Το 1990 ο Άκης Τσοχατζόπουλος γίνεται γραμματέας του ΠΑΣΟΚ με τις «ευλογίες» του Ανδρέα Παπανδρέου, θέση στην οποία επανεξελέγη το 1994. Το 1993 αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Από τον Νοέμβριο του 1995, για διάστημα περίπου δυόμισι μηνών, αναπλήρωσε τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Με την ιδιότητα του αναπληρωτή πρωθυπουργού εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μαδρίτη (15 - 16 Δεκεμβρίου 1995).

Τσοχατζόπουλος

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Το 1996, με όπλο το λαϊκό του προφίλ και την επικοινωνιακή άνεσή του, ρίχθηκε στη μάχη για την πρωθυπουργία και την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έχασε και τις δύο ψηφοφορίες.

Αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 1996 έως το 2001 και γίνεται ο δεύτερος μακροβιότερος υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο (μετά τον Ευάγγελο Αβέρωφ). Παράλληλα, αναλαμβάνει και (ίσως) το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Τσοχατζόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε τελετή παραλαβής αρματαγωγού στην Ελευσίνα το 1999 / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Το 2004, μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ, είναι απλός βουλευτής και με αφορμή τον χλιδάτο γάμο του στο Παρίσι με την Βίκυ Σταμάτη, με την οποία απέκτησε και έναν γιο, αρχίζουν να ακούγονται οι πρώτες επικρίσεις.

Με πρόταση της Νέας Δημοκρατίας συγκροτείται τότε Εξεταστική Επιτροπή. Αν και το «γαλάζιο» πόρισμα περιγράφει πράξεις του Άκη Τσοχατζόπουλου και του - διαδόχου του, στο υπουργείο Άμυνας -  Γιάννου Παπαντωνίου, οι οποίες προκάλεσαν οικονομική βλάβη στο ελληνικό δημόσιο, η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής δεν γίνεται και η διερεύνηση των υποθέσεων «μπαίνει στο αρχείο», σε εκείνη τη φάση. 

Τσοχατζόπουλος - Σταμάτη

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος με τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, το 2003 σε εκδήλωση / Πηγή φωτογραφίας: Intime

Το 2007 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής και έχει ήδη χάσει τα ερείσματά του στον κομματικό μηχανισμό, ενώ το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου τον βγάζει έξω από τις λίστες των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

Η αρχή της πτώσης

Έναν χρόνο μετά, το 2010, συστήνεται Προκαταρκτική Επιτροπή για το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συμφερόντων της υπεράκτιας εταιρείας Τορκάσο, που έμελλε να είναι και η αρχή του τέλους για τον άλλοτε πανίσχυρο Άκη Τσοχατζόπουλο.

Τσοχατζόπουλος

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταθέτει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το 2011 για την υπόθεση των υποβρυχίων / Πηγή: Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ τον διαγράφει τον Απρίλιο του 2011, ενώ τον Ιούλιο του 2011, μετά την κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το ελληνικό κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για την υπόθεση αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων.

Συνελήφθη στις 11 Απριλίου του 2012 με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ.

Λίγες ημέρες μετά ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως και η σύζυγος του, Βίκυ Σταμάτη.

Τσοχατζόπουλος

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποφυλακίστηκε το 2017 για λόγους υγείας / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε το 2017 την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου για λόγους υγείας.

Τσοχατζόπουλος

Τα τελευταία χρόνια ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα υγείας / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Λίγο μετά υποβλήθηκε σε τριπλό bypass στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, με την υγεία του να έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top