Δένδιας σε φοιτητές που βραβεύθηκαν: Το Διεθνές Δίκαιο ο πυλώνας μας 

Παράδειγμα από τη… Γεωμετρία γιατί δεν μπορεί να βρεθεί λύση με την Τουρκία

Δένδιας φοιτητές

Τη σημασία του Διεθνού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη χώρα μας ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με βραβευθέντες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2021 (Telders International Law Moot Court Competition), που κατέκτησαν την 1η θέση και τιμήθηκαν με το βραβείο Max Huber.

Νίκος Δένδιας με βραβευμένους φοιτητές

Ο Νίκος Δένδιας με βραβευμένους φοιτητές του ΔΠΘ σε διαγωνισμό εικονικής δίκης Διεθνούς Δικαίου   

Δένδιας: Δεν υπέγραψε πρόταση παρασημοφόρησης   

«Το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντα ο πυλώνας για εμάς, διαχρονικά ως χώρα και επί όλων των κυβερνήσεών της» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και τους εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια, αλλά και εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργείου Εξωτερικών και συνολικά της χώρας. Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες φοιτητές, είπε πως το γεγονός ότι διακρίθηκαν σε έναν διαγωνισμό «γι' αυτό που για εμάς αποτελεί πυλώνα πολιτικής, έχει εξαιρετική σημασία».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Νίκος Δένδιας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ειδικότερα, ανέφερε πως η χώρα έχει τεράστια ενδιαφέροντα όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι μόνο καθόσον αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υπενθύμισε τις δύο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι «με την Αλβανία είμαστε πολύ κοντά στο να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό».

Δένδιας από Κύπρο: Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι - Η παρανομία δεν είναι Δίκαιο

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο, διότι η Τουρκία αρνείται την UNCLOS κατ’ αρχήν» και προσέθεσε ότι «το να μπορείς να συζητήσεις με κάποιον, είναι σαν να προσπαθείς να λύσεις μια άσκηση Γεωμετρίας και εσύ να χρησιμοποιείς Ευκλείδεια Γεωμετρία όπου υπάρχουν παράλληλοι και ο άλλος να χρησιμοποιηθεί μια άλλη Γεωμετρία για παράδειγμα, στην οποία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.  Με αυτό τον τρόπο προσέγγισης δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί άσκηση από κοινού».

 

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η UNCLOS καθίσταται πλέον ο κοινός τόπος παγκοσμίως και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν την έχουν προσυπογράψει, αλλά παρά ταύτα ο νέος υπουργός Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν εδώ και λίγες εβδομάδες ευθέως τοποθετήθηκε υπέρ της και μάλιστα προς τη χώρα του υπέρ της υπογραφής της. Και υπάρχει μια πολύ μεγάλη σειρά χωρών πέραν της Μεσογείου (Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Βιετνάμ) για τις οποίες η UNCLOS έχει πολύ μεγάλη σημασία, ανέφερε και συμπλήρωσε πως έχει μεγάλη σημασία, πέραν της περιοχής μας, ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο στο εμπορικό ναυτικό. «Η ελευθερία των θαλασσών έχει μια τεράστια σημασία για όλη την ανθρωπότητα. Αλλά για μια σχετικά μικρή χώρα το να είναι παγκοσμίως η πρώτη ναυτική δύναμη είναι ένα τεράστιο αβαντάζ που της δίνει έναν βαρύνοντα λόγο στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας. Άρα, θα έλεγα ότι και το υπουργείο χρειάζεται τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος αναπτύχθηκε ραγδαία μετά τη δεκαετία του ’80. Και μετά τη δεκαετία του ’90 μάλιστα για εμάς κατέστη και το κύριο θέμα και πολιτικής μας» τόνισε. 

Επιστολή Δένδια σε Λε Ντριάν για τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια

 

Δένδιας: Σήμερα δεν υπάρχει κλίμα για εθνικό διχασμό 

Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή σχετικά με το πόσο επηρεάζει η εξωτερική πολιτική την εσωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών αφού ανέφερε πως στην Ελλάδα ιστορικά εθνικοί διχασμοί δημιουργήθηκαν εξαιτίας θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ότι σε αυτή τη συγκυρία συνολικά η ελληνική κοινωνία, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος, έδειξε μία τεράστια ωριμότητα απέναντι στην κρίση. 

Τέλος, σχετικά με το αν θα έχουν μεγάλη σημασία τα ζητήματα ενέργειας στο μέλλον, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι έχουν ήδη. Η μεταφορά ενέργειας, οι αγωγοί, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι κάτι το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ τα πράγματα, ίσως σε βαθμό κυρίαρχο πια, εξήγησε. Εκτίμησε ότι η ενέργεια θα παραμείνει και θα καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την «εξαιρετικά στρατηγική θέση μεταφοράς ενέργειας» της χώρας μας. 

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ότι η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, θα μας οδηγήσει πάρα πολύ σύντομα στις ανανεώσιμες πηγές και στην ανάγκη μεταφοράς ενέργειας  από εκεί που μπορεί να παραχθεί με χαμηλότερο κόστος, για να υπηρετήσει την ανάπτυξη της Ευρώπης και του πλανήτη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top