Κεραμέως: Μόνο εμβολιασμένοι στα αμφιθέατρα των ΑΕΙ - Τι εξετάζεται

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν απηύθυνε η υπουργός

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους φοιτητές, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής και σχολικής χρονιάς, έκανε η Νίκη Κεραμέως.

Επισημαίνοντας πως η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως το «υπερόπλο» για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία είναι το εμβόλιο.

«Έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 74% των εκπαιδευτικών, τους ευχαριστούμε δημοσίως, είναι τεράστιο βήμα, αλλά δε φτάνει. Χρειαζόμαστε κι άλλους», σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι.

Κεραμέως: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού φοιτητών

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός απηύθυνε κάλεσμα, μέσω του ΣΚΑΪ, προς εκπαιδευτικούς, φοιτητές προς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να αξιοποιήσουν το μοναδικό αυτό δώρο της επιστήμης.

Απαντώντας στο εάν υπάρχει ενδεχόμενο η διδασκαλία στα πανεπιστήμια να γίνεται μόνο σε εμβολιασμένους φοιτητές, η κυρία Κεραμέως το άφησε ανοικτό λέγοντας «τα συζητάμε όλα».

Ανησυχία σε κυβέρνηση: Η μετάλλαξη Δέλτα ανεβάζει στο 80% το τείχος ανοσίας

«Και τα ΑΕΙ θέλουν η διδασκαλία να γίνεται δια ζώσης. Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε όλους τους όρους με το οποίο θα γίνει αυτό εφικτό. Εξετάζεται είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού και εργαστηριακά τεστ για ανεμβολίαστους», είπε η υπουργός Παιδείας.

Για τους εμβολιασμούς στα παιδιά 12 με 17 σημείωσε ότι αν ένα παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά πασά πιθανότητα, και ακολουθώντας τη λογική της επιτροπής  των ειδικών δε θα κάνει τεστ όπως στα πλοία. Από την άλλη πλευρά τα self test θα υπάρχουν στα σχολεία.

«Ένα στα δύο κρούσματα στη χώρα το ανακαλύπταμε από self test», είπε.

«Τέσσερις στους δέκα φοιτητές δεν αποφοιτούν»

«Να έχουμε υπόψη μας ότι τέσσερις στους 10 φοιτητές δεν αποφοιτούν ποτέ γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσουν», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, απαντώντας στην κριτική για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που άφησε εκτός πανεπιστημίων αρκετές χιλιάδες υποψηφίων.

«Κάναμε μια μεγάλη αλλαγή, δηλαδή ότι μπήκαν ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε φοιτητές, αλλά θέλουμε και αποφοίτους, δεν θέλουμε να εγκλωβίζονται από ένα πανεπιστήμιο από το οποίο δε θα αποφοιτήσουν και να είναι μια ζωή με ένα απολυτήριο λυκείου. Τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αποσαφήνισε η υπουργός, καθορίζεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Αρχιτεκτονικές σχολές πχ. επέλεξαν να πάνε ψηλά, άλλες επέλεξαν να πάνε πιο χαμηλά. Πρόσθεσε πάντως ότι αν το υπουργείο ικανοποιούσε τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέωνστο ακέραιο θα είχαμε -40% φοιτητές στα ΑΕΙ.

Όπως είπε, από χθες υπάρχουν δυο επιλογές στο μηχανογραφικό:

-    1η επιλογή «Πανεπιστήμια μέσω Πανελλαδικών»

-    2η επιλογή, το παράλληλο μηχανογραφικό για έγγραφη σε δημόσιο ΙΕΚ και τα παιδιά να ακολουθήσουν το δρόμο της κατάρτισης.

Όπως εξήγησε, στο παράλληλο μηχανογραφικό υπάρχουν θέσεις για web designers, web developers, τεχνικούς τουριστικών επαγγελμάτων που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας και έχουν από φέτος δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλου μηχανογραφικού και να δουν έτσι μια προοπτική.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top