Δένδιας: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αραβικού Συνδέσμου

«Καρφιά» για την Τουρκία και την «εμπρηστική» στάση της στην περιοχή

Το video του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Αραβικού Συνδέσμου που υπέγραψε ο Ν. Δένδιας και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις       

Μήνυμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου έστειλε από το Κάιρο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου υπέγραψε με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο η Ελλάδα καθίσταται παρατηρητής στις εργασίες του.

Διπλωματική ένταση για Γαλατασαράι: Η απάντηση Δένδια σε Τσαβούσογλου   

Σε μια επιβλητική αίθουσα αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής, με πολυελαίους και χρυσές λεπτομέριες, ο Νίκος Δένδιας και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπντούλ Γκέιτ υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας και έβαλαν στη «μαύρη λίστα» τις χώρες - ταραξίες. 

«Καταδικάζουμε όλες τις απειλές εναντίον των συμμάχων και των φίλων μας. Καταδικάζουμε τη διατήρηση τρομοκρατών και εξτρεμιστών που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών.  

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά πολύ στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Είναι χάρη στους 'Αραβες δασκάλους που έργα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων γίνανε γνωστά στη Δύση. Οι Έλληνες μελέτησαν εδώ στην Αίγυπτο» και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριξε την επιθυμία του αιγυπτιακού λαού για ανεξαρτησία και ευημερία» .

Δένδιας: «Με αυτοπεποίθηση προασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα»
 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έστειλε μηνύματα σε χώρες της περιοχής, τονίζοντας ότι «σήμερα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, με χώρες της περιοχής μας και έθνη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά μέσω των ενεργειών τους, αποτελούν μία πολύ σοβαρή απειλή στην σταθερότητα της περιοχής. Παρεμβαίνουν στρατιωτικά ή άμεσα προσπαθώντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής και να αναβιώσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες που θάφτηκαν στους αιώνες, υπονομεύοντας την τάξη που έχει δημιουργηθεί.»
 
Και ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Η κοινή μας απάντηση θα πρέπει να βασίζεται σε κοινές μας αρχές και αξίες: το σεβασμό της αυτοκυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής, στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ», απευθύνοντας έκκληση για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων από αυτές τις χώρες.

Δένδιας: Μόνο για υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία
 

Ακόμη ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «υπογραμμίζουμε την πλήρη μας δέσμευση στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Καταδικάζουμε σθεναρά ενέργειες κρατών που απειλούν ή που κάνουν χρήση βίας ενάντια στις γειτονικές τους χώρες, παραβιάζοντας κατάφορα το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τασσόμαστε υπέρ της μη παρέμβασης κρατών σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, απειλές σε συμμαχικά κράτη και τις τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή μας».
«Είναι με μεγάλη χαρά που υποδέχομαι σήμερα τον Έλληνα ΥΠΕΞ και υπογράφουμε από κοινού το μνημόνιο κατανόησης, αποσκοπώντας να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τις σχέσεις της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών», τόνισε ο κ. Αμπούλ Γιτ και προσέθεσε:
 
«Το μνημόνιο κάνει επίσης αναφορά σε μία ετήσια συνάντηση, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Αραβικών κρατών.
 
Η Ελλάδα ήταν πάντοτε κοντά στον αραβικό κόσμο και έλαβε σημαντικές αποφάσεις σε θέματα που αφορούν τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα όσον αφορά το Παλαιστινιακό και τις αδικίες που πλήττουν τους Παλαιστινίους.
 
Η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Ελλάδας και Αραβικού Συνδέσμου», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
 
Τέλος, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top