Κικίλιας για Freedom Pass - αντιδράσεις: Μην καπελώνετε τους νέους

Μέριμνα για εμβόλια και για το 2022, εφόσον χρειαστεί

Βασίλης Κικίλιας

«Μην καπελώνετε τους νέους, αφήστε τους να αποφασίσουν μόνοι τους» τόνισε σχετικά με τους εμβολιασμούς ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε και στο κίνητρο της προπληρωμένης κάρτας των 150 ευρώ  για τους νέους που θα εμβολιασθούν.  

ΣΥΡΙΖΑ για Freedom Pass: Απόπειρα εξαγοράς με 150 ευρώ από Μητσοτάκη

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ειδικότερα για την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ:

 «Μίλησε ο Πρωθυπουργός για μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για τους νέους ανθρώπους που εμπλέκονται, ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες, στη μετακίνηση, στην ψυχαγωγία, στο να επισκεφτούν ένα μουσείο, ένα σινεμά, να μπορέσουν να χαρούν τις διακοπές τους.Τους δίνεται ένα κίνητρο και δικαίωμα να προχωρήσει ακόμα καλύτερα ο εμβολιασμός. Το θεωρείτε μη θεμιτό; Πιστεύετε ότι είναι δωροδοκία, αλήθεια; Σε τόσες χώρες του κόσμου που συμβαίνει είναι δωροδοκία; Τη δυνατότητα που τους δίνεται, ας την κρίνουν οι νέοι άνθρωποι. Αλλά δεν τους έχετε αφήσει να εκφραστούν, θέλετε να τους καπελώσετε. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι ότι οι νέοι άνθρωποι έκλειναν 9.000 ραντεβού την ημέρα για να εμβολιαστούν και τώρα κλείνουν 18.500 ραντεβού την ημέρα. Αυτά είναι τα στοιχεία. Δεν είναι δημιουργική λογιστική, είναι απλά μαθηματικά. Προσωπικά πιστεύω ότι έχει να συμβάλλει σε κάτι. Πιστεύω ότι καλώς το κάνουν και οι υπόλοιπες όλες χώρες».

Freedom Pass: Τι είναι και πού θα χρησιμοποιείται η κάρτα των 150 ευρώ

Όσον αφορά γενικότερα τα δικαιώματα των εμβολιασμένων, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε: «Και σήμερα πάλι τα ίδια για τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται περί προνομίων. Είναι αδόκιμη η φράση και ο όρος και δεν την ενστερνίζομαι. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο. Αντιθέτως, νομίζω ότι είναι θεμιτό και λογικό να προχωρούμε σε βαθμούς ελευθερίας με βάση υγειονομικούς κανόνες προχωράμε βήμα-βήμα, έχοντας πάνω από όλα τη Δημόσια Υγεία. Σε όλα τα στάδια της επανεκκίνησης της οικονομίας η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει, ότι πρώτα από όλα πρέπει και προστατεύεται η Δημόσια Υγεία. Ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς με όλους τους δυνατούς και θεμιτούς τρόπους και δεν θέλουμε να αφήσουμε κανένα πίσω. Και θέλουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας όλοι μαζί. Και θέλουμε να υπερασπιστούμε και όχι να υπονομεύσουμε το κεκτημένο της Δημόσιας Υγείας. Και για αυτό προχωράμε σε συνεχή ανοίγματα, πάντα όμως με τους όρους και τους κανόνες αυτούς».  

Ο κ. Κικίλιας τόνισε επίσης ότι «η μάχη της πανδημίας είναι εθνική», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι βρίσκεται  σε αναντιστοιχία με την ελληνική κοινωνία. 

Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα σε εμβολιασμένους νέους 18 έως 25 ετών

«Ακούγονται επιχειρήματα αποτυχίας της διαχείρισης της πανδημίας, κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιβράδυνσης και αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος,, όταν σε κάθε έρευνα και κάθε τοποθέτηση των συμπολιτών μας, πάνω από το 80% θεωρεί πολύ μεγάλη επιτυχία των δύο χρόνων που πέρασαν το πρόγραμμα εμβολιασμού μας και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται» ανέφερε και πρόσθεσε: 

«Η μάχη είναι εθνική. Δεν περιλαμβάνει μόνο την ελληνική Κυβέρνηση, περιλαμβάνει όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν έχει να κάνει με κόμματα, δεν έχει να κάνει με παρατάξεις και προσωπικές πολιτικές στοχεύσεις κανενός από εμάς. Έχουμε φτάσει πάνω από 8.000.000 εμβολιασμούς. Έχουμε πληθώρα εμβολίων και θέλετε να κάνετε σοβαρά κριτική για τον εμβολιασμό και πιστεύετε ότι θα ακουστείτε κάπου; Μα δεν είναι τυχαίο ότι έχετε επιλέξει να χτυπάτε επανειλημμένως την Κυβέρνηση δύο χρόνια για την πανδημία, κάτι το οποίο θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Δεν συμβαίνει από όλους στον ίδιο τόνο, ύφος και μέτρο. Αλλά επαναλαμβάνω, ήταν, είναι και θα είναι μία πατριωτική, συνολική εθνική προσπάθεια. Για αυτό δεν επιτυγχάνει η αντιπολίτευσή σας, γιατί επιλέξατε ό,τι πιο ιερό υπάρχει, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής για να παίξετε μικροπολιτικά και κομματικά. Και σας το ανταποδίδει η ελληνική κοινωνία έτσι» .

 

Ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε επίσης ότι «παίρνουμε συγχαρητήρια από τους εταίρους μας για ένα από τα κορυφαία εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη». 

Μέριμνα για εμβόλια και για το 2022, εφόσον χρειαστεί

Όσον αφορά το αν θα υπάρχουν εμβόλια στην Ελλάδα και το 2022 εφόσον χρειαστεί, ο κ. Κικίλιας ανέφερε:    

«Στο νομοσχέδιο υπάρχει και μέριμνα για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, έτσι ώστε τα εμβόλια τα οποία προσαρμόζονται στις μεταλλάξεις – και αυτή είναι μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια – να υπάρχουν και την επόμενη χρονιά, αν και εφόσον χρειαστεί, και σε όποιους χρειαστεί. Ανάλογα με τις αποφάσεις των επιστημόνων, η ελληνική Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top