Χαρδαλιάς - νέα μέτρα: Τι ανοίγει από 19/6 - Όλοι οι κανόνες λειτουργίας

Οι κανόνες εισόδου τουριστών από πράσινες, κίτρινες, κόκκινες χώρες

Ποιες άλλες δραστηριότητες ανοίγουν από 19 Ιουνίου ή 1η Ιουλίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό. 

Χαρδαλιάς: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες – Όλα τα βήματα στην ελευθερία   

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:   

Χαρδαλιάς: Νέος διαδραστικός χάρτης για Covid-19 με 4 χρώματα  
      

•    H Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να επιτρέπεται η είσοδος από τις «πράσινες» χώρες με αρνητικό rapid test. Τα ανήλικα παιδιά κάτω των 12 ετών θα εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ,  αλλά από τις «κίτρινες» και «κόκκινες» χώρες θα εισέρχονται χωρίς τεστ τα παιδιά κάτω των 6 ετών.        

•    Μείωση της αναλογίας στο λιανεμπόριο από ένα άτομο ανά 25  τ.μ. σε ένα άτομο ανά 16 τ.μ. από 19 Ιουνίου.  

•    Λειτουργία εμποροπανηγύρεων με τους ίδιους όρους των λαϊκών αγορών.  

•    Επανέναρξη λειτουργίας παιδότοπων με μάσκες για  προσωπικό και παιδιά,  

•    Επαναλειτουργία λούνα παρκ από τις  19 Ιουνίου, με απόσταση μεταξύ μηχανημάτων 4 μέτρα απολύμανση όλων των σημείων επαφής μετά το παιχνίδι, διαγραμμίσεις για απόσταση 1, 5 μέτρου όπου υπάρχουν ουρές αναμονής και φυσικά όλα τα άλλα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες (αντισηπτικά, μάσκες για προσωπικό και πελάτες κλπ)   

•    Επανέναρξη λειτουργίας κέντρων ευεξίας από τις 19 Ιουνίου 

•    Από 1η Ιουλίου μπορούν να ανοίξουν οι κλειστοί κινηματογράφοι, με το 50% της χωρητικότητας,  με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή self test και με υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 

•    Δυνατότητα εκγύμνασης στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα, μόνο για τους  εμβολιασμένους και με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού,

Χαρδαλιάς: Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια      

Αναλυτικά τα μέτρα που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης 
 

Συγκεκριμένα, η  Ειδική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά τη συνεδρίασή της σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου, ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:


- Αναφορικά με το λιανεμπόριο, από το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 τη μείωση της αναλογίας των πελατών σε 1 ανά 16 τ.μ. από 1 ανά 25 τ.μ. με σκοπό την αποφυγή ουράς εκτός καταστήματος, ειδικά όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήματα και οι ουρές συμπλέκονται με υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων.


• Επανέναρξη λειτουργίας παιδοτόπων σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες και αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.


• Επαναλειτουργία Luna Parks από το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με τις κάτωθι προϋποθέσεις:
- Αποστάσεις τουλάχιστον 4m μεταξύ των μηχανημάτων έτσι ώστε να
υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες.
- Διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού.
- Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιού απολύμανση όλων των σημείων
επαφής των παικτών με το παιχνίδι.
- Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες.
- Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των κερματοφόρων ατομικών
παιχνιδιών.
- Διαγραμμίσεις για την τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρων απόστασης όπου
υπάρχει ουρά αναμονής.
- Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας / υγιεινής από
τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις τις επιχείρησης.
- Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη
του επιχειρηματία


Επαναλειτουργία των Υπηρεσιών Ευεξίας από το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021  δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του τουρισμού και είναι απαραίτητο να ανοίξουν παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ευεξίας που είναι ήδη σε κανονική λειτουργία με τους κάτωθι ΚΑΔ:
- ΚΑΔ 96.04.10.03 Υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών (καθαριότητας,
χαμάμ κ.λπ.)
- ΚΑΔ 96.04.10.04 Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών
- ΚΑΔ 96.04.10.04 Υπηρεσίες μασάζ (εκτός θεραπευτικού μασάζ)


-Δυνατότητα εκγύμνασης σε γυμναστήρια χωρίς μάσκες μόνο για εμβολιασμένους με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.


-Λειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών (κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας) από 1ης Ιουλίου 2021 με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης. Σύσταση για την εγκατάσταση φίλτρων HEPA.


Λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών. Εξαιρείται ο περιορισμός της ελάχιστης απόστασης ενός (1) μέτρου μεταξύ των πάγκων πώλησης όταν αυτοί είναι μέρος συνεχούς κατασκευής στην οποία οι πάγκοι των πωλητών διαχωρίζονται μεταξύ τους με ελαφρά χωρίσματα.


• Για την έναρξη των πανηγυριών πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:
- Να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ημερομηνία που το ποσοστό του πληθυσμού της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, που έχει εμβολιασθεί με μία δόση είναι >50%
- Σύσταση προς τους συμμετέχοντες για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων πριν την συμμετοχή τους στην πανήγυρη (PCR 72 ωρών ή RAT 48 ωρών ή self-test 24 ωρών)
- Εφαρμογή των μέτρων Δημόσιας Υγείας (τήρηση αποστάσεων, αντισηπτικά σε τραπέζια κλπ) με ευθύνη της οικείας Δημοτικής Αρχής


Η εισήγηση των μελών της Επιτροπής θα επαναξιολογείται σύμφωνα και με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύπτουν μετά την διεξαγωγή των συγκεκριμένων εκδηλώσεων.


 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top