Self tests και τον Ιούλιο: Ποιοι θα μπορούν να τα προμηθευτούν

Εξετάζεται να γίνεται από τα σούπερ μάρκετ η διανομή τους

Αναστάτωση προκλήθηκε από την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι από τις 19 Ιουνίου σταματά η δωρεάν διανομή των self tests στους πολίτες. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι self tests θα συνεχίσουν να διενεργούνται και τον Ιούλιο, αλλά αλλάζει ο τρόπος διάθεσης και οι κατηγορίες των δικαιούχων. 

Με το κλείσιμο των σχολείων, μαθητές κι εκπαιδευτικοί δε θα χρειάζεται πλέον να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα, όπως ισχύει έως τώρα. 

Αντίθετα η υποχρέωση για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου παραμένει για:

  • Τους εργαζόμενους στον τουρισμό
  • Τους νέους έως 30 ετών που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη γιατί άργησε να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού γι’ αυτούς
  • Τους τουρίστες εφόσον θέλουν να μετακινηθούν

Τις επόμενες μέρες εξάλλου αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση των self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους, ως ένα από τα «προνόμια» που εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι.

Όσον αφορά στη διάθεση των self tests, αυτή εξετάζεται να γίνεται μετά τις 19 Ιουνίου από τα σούπερ μάρκετ. 

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα self tests είναι ένα προσωρινό μέτρο, που λειτούργησε αποτελεσματικά για να βγούμε από το lockdown σε συνδυασμό και με τους εμβολιασμούς. 

Συνολικά δηλώθηκαν αποτελέσματα για 70% - 80% των τεστ που διενεργήθηκαν και χάρη σε αυτά εντοπίστηκαν σχεδόν όσα κρούσματα εντοπίζονται και από τα υπόλοιπα τεστ. 

Self tests: Ποιοι θα τα προμηθευτούν αυτή την εβδομάδα δωρεάν

Την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top