Aιχμές Μητσοτάκη στη Bild για τη Γερμανία: Δεν είμαστε κατοικίδιο κανενός  

«Δε λειτουργούμε σε περιβάλλον όπου υπάρχουν δάσκαλοι»

Κυριάκος Μητσοτάκης Bild

Αιχμές για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα στο ζήτημα της οικονομίας, αλλά και στο προσφυγικό, διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.  Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία προσφέρθηκε για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τη φιλοξενία προσφύγων.       

 

Μητσοτάκης συνέντευξη Bild

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη Bild (πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού) 

Μητσοτάκης στη Bild: Τον Ιούλιο όλα θα θυμίζουν φυσιολογικό καλοκαίρι

O κ. Μητσοτάκης απάντησε συγκεκριμένα στην  ερώτηση για το «ιδιαίτερα περίεργο σχόλιο σε ένα ευρωπαϊκό περιοδικό ότι η κυβέρνησή σας έγινε ο «αγαπημένος μαθητής του δασκάλου» (teacher's pet)», αναφερόμενος και στον... Peanut:

 

Συνάντηση Μητσοτάκη και… Peanut με τον Σασόλι 

«Δεν είμαστε το pet (κατοικίδιο) κανενός. Εγώ έχω ένα πολύ καλό κατοικίδιο, καθώς υιοθέτησα έναν αδέσποτο σκύλο που φιλοξενείται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είμαστε pet κανενός και δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν «δάσκαλοι» που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται «παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα», αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας. Επομένως, ναι κάποιες φορές όντως βρίσκω αυτά τα σχόλια, όχι υποτιμητικά, αλλά πολύ αφελή. Ίσως αυτοί που τα γράφουν, δεν κατανοούν πολύ καλά την χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα».

 

 

Μητσοτάκης για την πρόταση της Γερμανίας σχετικά με το προσφυγικό 

 

Σχετικά με το αν έγινε μια συγκεκριμένη προσφορά από τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «θα πληρώσουμε αν η Ελλάδα δεχθεί τους πρόσφυγες», ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε:  

 

Μητσοτάκης: Το κράτος δικαίου δεν τέθηκε εν αμφιβόλω παρά την πανδημία

«Αν η Γερμανία μπορέσει να χτίσει σπίτια για τους πρόσφυγες αυτούς, θα συζητήσω βεβαίως την προσφορά. Αλλά δεν μπορώ να προσφέρω στους πρόσφυγες κάτι που δεν μπορώ να προσφέρω στους Έλληνες πολίτες.   Είμαι πολύ ξεκάθαρος ως προς αυτό. Διότι έχουμε περιορισμένη δυνατότητα κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα».

 

Μητσοτάκης: Ποια είναι η σχέση μου με τη Μέρκελ

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πάντως ότι έχει μια πολύ καλή σχέση με την καγκελάριο της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ: «Έχω πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο Merkel. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως ευρωπαία ηγέτη. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top