Μετακινήσεις εκτός νομού: Ίσως να απαιτείται self test

Γεραπετρίτης: Θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα

«Εάν θα υπάρχει ένα ζήτημα, να υπάρχει ένα test, αυτό θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στο εάν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα ανοίξουν στις 15 Μαΐου με υποχρεωτικό self test 

Η απόφαση για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τις 15 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία ανοίγει και ο τουρισμός, είναι ειλημμένη, ωστόσο όλα είναι ακόμη ανοικτά για το πώς θα γίνονται.

Αν και το σενάριο για να επιτραπούν μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί έχει απορριφθεί κατηγορηματικά, θεωρώντας ότι θα είναι άδικη διάκριση ανάμεσα στους πολίτες, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απαιτείται self test για να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Πελώνη: Ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό από τις 15 Μαΐου

Δεν ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί στις 10 Μαΐου

Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM: «Θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα επί τη βάσει των επίκαιρων δεδομένων με ποιον τρόπο θα γίνεται (σ.σ.: η διαπεριφερειακή μετακίνηση). Εάν θα υπάρχει ένα ζήτημα, να υπάρχει ένα test, αυτό θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα».

«Δημόσιο αγαθό τα εμβόλια»

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο θέμα των πατεντών για τα εμβόλια, λέγοντας πως από τον Απρίλιο του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατυπώσει την άποψη ότι τα εμβόλια αποτελούν δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι προσβάλαμε στις τρίτες χώρες.

Μαξίμου: Το θέμα με τις πατέντες των εμβολίων το έθεσε πρώτος ο Μητσοτάκης

«Εμείς είμαστε τοποθετημένοι ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής διοχέτευση σε όλες τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αυτό σημαίνει ότι το αγαθό θα πρέπει να καταστεί προσβάσιμο, να υπάρξουν επαρκείς γραμμές παραγωγής στον κόσμο», σημείωσε.

Ραντεβού για εμβόλιο: Δύο τρόποι για να επισπεύσετε τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα γίνει είτε με συμφωνία των εταιρειών, που παράγουν τα εμβόλια, είτε με αγορά μέρους των δικαιωμάτων αυτών.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ανοίξει κόντρα με την κυβέρνηση, είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση, διατύπωσε μια άποψη εντελώς απρόσφορη: να παραχθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα έτσι ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δε γίνεται για δύο λόγους:

-    Πρώτον, είναι εντελώς αδύνατο, οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές

-    Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με ένα ζήτημα, το οποίο ήταν εντελώς λάθος. Το ζήτημα δεν είναι σήμερα να οργανώσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα για μετά από δύο χρόνια, το ζήτημα είναι να υπάρχει επαρκής παραγωγή εμβολίων σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top