Τσαβούσογλου πριν την επίσκεψη Δένδια: Θα συζητήσουμε όλες τις διαφορές

«Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές την ΕΕ ή άλλες χώρες»

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ της Κατερίνας Τσαμούρη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Ικανοποιημένος από την απόφαση του Νίκου Δένδια να επισκεφτεί την Άγκυρα σήμερα δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο NTV, είπε πως είναι σημαντικό οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Κρίσιμα τετ-α-τετ Δένδια στην Άγκυρα

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «δε χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να διεξάγουμε συνομιλίες με την Ελλάδα», ενώ είπε πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που πρέπει να συζητηθούν ανοικτά.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, λέγοντας διπλωματικά πως όλοι μπορούν να έχουν συνομιλίες με όλους.

Ελλάδα – Λιβύη: Επανεκκίνηση της συζήτησης για τις θαλάσσιες ζώνες

«Η Λιβύη δήλωσε πως υποστηρίζει τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκία. Αυτή η συμφωνία ΑΟΖ είναι προς το συμφέρον και της Λιβύης και της Τουρκίας. Η Ελλάδα συνομίλησε με την Αίγυπτο για την περιοχή θαλάσσιας ευθύνης. Δεν βλέπω κάποιον κίνδυνο στη συμφωνία μας με τη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, είπε: «Κάθε χώρα μπορεί να κάνει ασκήσεις. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σημασία στις ασκήσεις. Φυσικά είναι διαφορετικό αν γίνεται μία άσκηση ως ομάδα ενάντια σε μία άλλη χώρα. Οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα ακολούθησαν μία ισορροπημένη πολιτική. Εμείς δηλώσαμε πως οι ΗΠΑ είναι ανάγκη να συνεχίσουν την ισορροπημένη στάση και πολιτική τους. Ενίοτε λόγω του ελληνικού λόμπι γίνονται διάφορες δηλώσεις».

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε πως δεν βγαίνει τίποτα από τις συζητήσεις περί ομοσπονδίας και επέμεινε πως η λύση είναι «δύο κυρίαρχα κράτη στο νησί».

Τέλος, προανήγγειλε ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις αρχές Μαΐου στην Αίγυπτο για να συζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top