Με Δ. Σολωμό το μήνυμα Σακελλαροπούλου στα απόδημα Ελληνόπουλα για το 1821

Τι ανέφερε στη συνέντευξή της η ΠτΔ στη Le Monde για το μετανάστευτικό

Τα λόγια του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού «κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου – και θα’ σαι ευτυχισμένος», υπενθύμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη  στα Ελληνόπουλα του απόδημου Ελληνισμού, κατά την ψηφιακή ξεναγησή τους στην Προεδρική Φρουρά. Όπως συμπλήρωσε, «η συγκεκριμένη φράση αποτελεί μια παραίνεση, που αξίζει να σας συνοδεύει σ’ όλη τη ζωή σας». 

Θερμό μήνυμα Μπάιντεν στην ΠτΔ: Καίριας σημασίας σύμμαχος η Ελλάδα


Συγκεκριμένα, στο μήνυμά της προς τα απόδημα Ελληνόπουλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Mπάιντεν την 25η Μαρτίου

«Σήμερα, η Προεδρία της Δημοκρατίας, αντί άλλου χαιρετισμού για την ημέρα της εθνεγερσίας, τη μέρα που ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες ενάντια στους Τούρκους και ξεκίνησαν τον αγώνα τους για την ελευθερία, θα σας κάνει ένα δώρο. Μια περιήγηση στο Στρατόπεδο Τζαβέλα, όπου εδρεύει η Προεδρική Φρουρά, για να συναντήσετε τους Εύζωνες, τους ακοίμητους φρουρούς του Προεδρικού Μεγάρου και του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Θα είναι σαν να γνωρίζετε από κοντά τους πολεμιστές του 1821 – γιατί σ’ αυτούς παραπέμπουν, με τη στολή τους, με τη λεβεντιά τους, με ακλόνητη την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την πατρίδα με όλα τα μέσα, όπου κι αν τους χρειαστεί. Συμβολίζουν τη συνέχεια του έθνους και της ιστορίας μας. Συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μας. Την ηρωική μας κληρονομιά και τη δυναμική μας πορεία προς το αύριο.

Φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που μας έδωσε την ελευθερία μας και μας έκανε ένα κράτος περήφανο και ανεξάρτητο. Γι’ αυτό και φέτος, η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς βαραίνει διπλά. Κρατούν ζωντανή τη μνήμη όλων των Ελλήνων. Μας θυμίζουν, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε και τις οποίες υπερασπιζόμαστε σε κάθε φάση της εθνικής μας διαδρομής: τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής μας κυριαρχίας.
Κι εμείς, όλοι οι υπόλοιποι, τους καμαρώνουμε και τους τιμάμε.

Χρόνια πολλά σε όλα τα Ελληνόπουλα, όπου κι αν βρίσκονται».

Σακελλαροπούλου στη Le Monde: Η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, αλλά και προς τους πρόσφυγες, είναι απαραίτητη

Σε  συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν τα βάρη της μεταναστευτικής κρίσης και υπογραμμίζει ότι «Η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, αλλά και προς τους πρόσφυγες, είναι απαραίτητη». Παράλληλα, αναφέρεται στις προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στις στενές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς και στην εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια, σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος σε σύγκριση με άλλες χώρες ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, αλλά επίσης και προς τους πρόσφυγες.  Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι, δυστυχώς, υπάρχουν κράτη στην Ευρώπη που αρνούνται συστηματικά να υποδεχτούν αιτούντες άσυλο και υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αρχές δεν πρέπει να ενταφιαστούν μπροστά στην άνοδο του εξτρεμισμού. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι η πρόκληση για την Ευρώπη είναι η διατήρηση της ενότητάς της, η διαφύλαξη των αξιών της, του κράτους δικαίου, καθώς και των ατομικών ελευθεριών. 

Αναφερόμενη στις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, η κυρία Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι η Άγκυρα εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό ζήτημα, θέλοντας να επιτρέψει σε χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη και τονίζει ότι η Αθήνα πέτυχε, με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, να προστατεύσει τα σύνορά της, τα οποία είναι επίσης και σύνορα όλης της Ευρώπης.
Επισημαίνει ότι η Ελλάδα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας, «τους σέβεται και αναμένει από τους γείτονές της να πράξουν το ίδιο», ενώ αναφερόμενη στη δεύτερη φάση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων διπλωματών, σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία αποδείξει ότι είναι πραγματικά πρόθυμη να συζητήσει και να διευθετήσει τα ζητήματα που προκαλούν συγκρούσεις, τότε είμαστε και εμείς. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».
-
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top