Self-test: «Δε θα μπορεί να διενεργείται στα φαρμακεία»

Είναι σχεδιασμένα για κατ΄ οίκον χρήση, είπε η υφυπουργός Υγείας

Όσα είπε στον Αnt1 η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη

self- test δε θα μπορούν να γίνονται στα φαρμακεία, ξεκαθάρισε σήμερα, η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, μετά και τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών που υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι και εξοπλισμός για να διενεργούν τα τεστ για κορωνοϊό.

Self test κορωνοϊού: Ξεκινούν από Απρίλιο και θα γίνονται στο σπίτι

«Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο φαρμακοποιός να διενεργήσει τα τεστ» τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, γιατί δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι αλλά και για θέματα ασφάλειας. Οι φαρμακοποιοί ωστόσο, θα μπορούν να δίνουν κάποιες περαιτέρω οδηγίες χρήσης στους πολίτες αν χρειαστεί, καθώς τα τεστ αυτά είναι σχεδιασμένα για εύκολη κατ' οίκον χρήση.

Self test: «Οι φαρμακοποιοί ζητούν μία αμοιβή 30 - 50 λεπτών ανά τεστ»

Επανέλαβε ότι θα μοιράζονται δωρεάν στους πολίτες, χαρακτηρίζοντάς τα, «σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας». Διευκρίνισε δε, ότι σύντομα θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα από την οποία θα ελέγχεται η διανομή τους μέσω του ΑΜΚΑ και στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά.

Self test: Όσοι βγουν θετικοί θα το δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα

Χθες, υπήρξαν αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι υποστήριξαν μέσω του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ότι χρειάζονται ειδικοί χώροι και χρόνος για να γίνει αυτή η διαδικασία, καθώς και ότι θα πρέπει να αμείβονται με 30 - 50 λεπτά ανά τεστ από το Κράτος.

Πελώνη: Δε θα πληρώνουν οι πολίτες τους φαρμακοποιούς για το self-test

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απάντησε, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, ότι γίνονται συζητήσεις με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) για να δίνεται στους φαρμακοποιούς ένα συμβολικό αντίτιμο, σε περίπτωση που κάποιοι πολίτες δεν επιθυμούν να κάνουν το test στο σπίτι.

Ράπτη για το άνοιγμα της αγοράς και τη χαλάρωση των μέτρων

Η υφυπουργός επανέλαβε ότι παρά τον «οδικό χάρτη» για τη χαλάρωση του lockdown, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν μπορεί να γίνει αν δεν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, σημειώνοντας ότι τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης στοχεύουν στην αποσυμπίεση των πολιτών.

Τέλος, σχετικά με τους εμβολιασμούς είπε ότι είπε ότι μέσα στον Απρίλιο, αναμένεται να διενεργηθούν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70 -74 ετών και στις αρχές Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 65 -69 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top