Επεισόδια Νέα Σμύρνη: Μηνυτήρια αναφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο

«Ζητάμε διερεύνηση των έκνομων πράξεων και για τους ηθικούς αυτουργούς»

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατέθεσε σήμερα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

Με την αναφορά αυτή ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως: παράνομη οπλοφορία- οπλοχρησία, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη ή βασανισμός συλληφθέντων.

Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: «Η αστυνομική βία δε δικαιολογείται»

«Μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, μετά τις φωνές "πονάω" ενός νέου ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, πονάμε όλοι. Έχουν περάσει 70 έτη από τότε που η χώρα μας προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή  Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» δήλωσε  ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας πως κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατέθεσε την Τρίτη ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήςτος Σπίρτζης, με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατέθεσε σήμερα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήςτος Σπίρτζης, για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη- φωτογραφία Eurokinissi

Κατά τον κ. Σπίρτζη, «τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς μεμονωμένων αστυνομικών. Αντιθέτως, προκύπτει συγκροτημένη δομή και λειτουργία, με σκοπό την κρατική βία και καταστολή».

Γι’ αυτό ζητάμε η διερεύνηση των έκνομων πράξεων να μην περιοριστεί μόνο στους φυσικούς αυτουργούς, αλλά να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς, για όσους δηλαδή έδωσαν γραπτές ή προφορικές εντολές και που υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τις πράξεις βίας κατά των πολιτών

Όπως συμπλήρωσε ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και η ομαδική διάπραξη των έκνομων αυτών πράξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η βία, ο εκφοβισμός, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά των πολιτών συνιστά πολιτική εντολή και πολιτικό σχέδιο πάταξης του δημοκρατικού φρονήματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας»

«Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα επιτρέψουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της χώρας και την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που σχεδίασε και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» κατέληξε.

Οι εικόνες αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Οι εικόνες αστυνομικής βίας, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το μεσημέρι της Κυριακής, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση.

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Η Πελώνη απαντά στον Αλέξη Τσίπρα

Στιγμιότυπο από το περιστατικό αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης- φωτογραφία Eurokinissi

Στιγμιότυπο από το περιστατικό αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης- φωτογραφία Eurokinissi

Σε βίντεο απαθανατίζεται αστυνομικός να χτυπά με γκλοπ νεαρό, με αυτόπτες μάρτυρες- κατοίκους της περιοχής να αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν έλεγχο σε μια οικογένεια που καθόταν σε ένα από τα παγκάκια της πλατείας. Όπως υποστηρίζουν, οι αστυνομικοί άρχισαν να είναι εριστικοί και κάποιος νεαρός διαμαρτυρήθηκε. Τότε ακολούθησαν οι εικόνες βίας που παρακολούθησε όλη η χώρα, ενώ άλλοι κάτοικοι της περιοχής φώναζαν στους αστυνομικούς να σταματήσουν, χωρίς αποτέλεσμα. 

Νέα Σμύρνη: Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στην πλατεία

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει πως υπήρξε απρόκλητη επίθεση 30 ατόμων κατά των αστυνομικών, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανέφερε χθες ότι «Η αστυνομία εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή σε πολλά μέτωπα και οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά της όπως επιβάλλουν οι νόμοι. Άσκοπη βία δε δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό».

Στο μεταξύ, τις εικόνες αποδοκίμασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ παρενέβη και η Εισαγγελία, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να δίνει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διακριβωθούν  τυχόν αξιόποινες πράξεις από αστυνομικούς.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top