«Παγώνουν» όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

αυθαίρετα αιγιαλός

Με αιτία την πανδημία που δεν επέτρεψε την ομαλή διοικητική διαχείριση και την έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης, ήρθε χθες στη Βουλή τροπολογία, με την οποία προτείνεται η αναστολή εκτέλεσης των προγραμματισμένων τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής αυθαιρέτων κατασκευών επί αιγιαλού και δασικών εκτάσεων.

Η τροπολογία συμπεριλαμβάνεται στο ν/σ με τίτλο "Σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμφάσεων και ειδικότερες ρυθμίσεις για τις προμήθειες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και λοιπές διατάξεις".

Στο άρθρο 3 της σχετικής τροπολογίας περιγράφεται πως η παραπάνω παράταση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων αφορά σε χρήστες ή ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως "ναυτικούς ομίλους, αλιείς, ξενοδοχεία και καταστήματα", γεγονός που ορίζει συγκεκριμένη περίμετρο για την παράταση που δίνεται σε συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρέτων.

Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στη νέα πρόνοια οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κατασκευών σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις που δεν έχουν επαγγελματικό χαρακτήρα και φέρουν "βαριές" πολεοδομικές παραβάσεις, όπως τα αυθαίρετα τύπου 5, αλλά και όλα όσα οι ιδιοκτήτες τους δεν έσπευσαν να τα τακτοποιήσουν έως την 30η Σεπτεμβρίου 2020, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ το φθινόπωρο του 2020 είχε διαμηνύσει πως δεν θα δοθεί  νέα παράταση για τα αυθαίρετα και ειδικότερα για εκείνα της κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά), ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζει μια νέα πιθανή ρύθμιση για τα εν λόγω κτίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΤΕΕ, αποτελούν το 10% από την μάζα των αυθαίρετων κτισμάτων. Ειδικότερα, το Υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top