Κικίλιας: Ανήσυχος για την Αττική - «Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό»

«Οι άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου»

Τι είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στη χώρα. Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star στις 27/2.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία και τη διασπορά του κορωνοϊού τόσο στην Αττική όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Lockdown: Νέα μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, τόνισε ότι «Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Και τα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη, με χιλιάδες ΜΕΘ, δεν μπορούν να αντέξουν τα συστήματα Υγείας τους όταν διασπείρεται οριζοντίως και με τέτοιους ρυθμούς η νόσος».

Θωμαΐδης: «Καμία μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής»

«Τα μέτρα αποδίδουν. Δεν αποδίδουν, προφανώς, όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειάς μας πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του»

Κορωνοϊός: Στο 100% η πληρότητα ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής

Όσον αφορά την ενίσχυση των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από την ημέρα του lockdown στην Αττική πριν από 18 ημέρες, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής: «Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064» είπε και πρόσθεσε:  «Έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-Covid. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο»

Από την άλλη, ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τους εμβολιασμούς, λέγοντας: «Φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα, μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το Ε.Σ.Υ. και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα».

«Εμείς έχουμε αντέξει έναν χρόνο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τεράστιες προσπάθειες υπερδιπλασιάστηκε ως προς τις ΜΕΘ σε έναν χρόνο. Σήμερα έχουμε 312 ΜΕΘ-COVID μόνο στην Αττική. Έχουν προσληφθεί πάνω από 10.000 υγειονομικοί και έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες», πρόσθεσε.

«Απευθύνω έκκληση στην κοινωνία να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια»

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες για πειθαρχία στα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού, τονίζοντας:

«Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας που πειθαρχεί. Για τους υπόλοιπους διερωτώμαι αν αξίζει τον κόπο η κούραση, η ανάγκη για μία βόλτα ή μία παρασπονδία, να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε κάνει ως κοινωνία αυτό τον ένα χρόνο. Ειδικά όταν η λύση, που είναι η λύση των εμβολίων, είναι εδώ και προχωρά».

«Αυτό ακριβώς προσπαθώ να τονίσω. Από τη στιγμή που είμαστε τόσο κοντά, μα τόσο κοντά, και παρά την κούραση των 12 μηνών, δεν αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια και να προσέξουμε όλοι; Αξίζει τον κόπο με όλη αυτήν την προσπάθεια που έχουμε κάνει, να αντέξουμε λίγο ακόμα. Αυτό είναι το μήνυμα προς την κοινωνία και η Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της. Είναι μια έκκληση στην κοινωνία με πολύ σεβασμό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν», πρόσθεσε.

«Όλοι οι άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου»

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι μέσα στον Μάιο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών.

«Έχουμε εμβόλια, όχι ακόμα την ποσότητα που θέλουμε, αλλά φτάνουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου. Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου».

«Προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες. Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι τον Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ότι είχαμε το Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να εμβολιαστεί και να στήσουμε το τείχος ανοσίας», τόνισε.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson μονοδοσικό εμβόλιο, μετά η CureVac. Θα έχουμε λοιπόν 5 εμβόλια, κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες, αυξάνονται οι δυνατότητες»

Αφήνω αυτούς που θέλουν να αντιπαρατεθούν κομματικά στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας

Ο υπουργός σημείωσε ότι ως Υπουργός Υγείας έχει ασχοληθεί έναν χρόνο με την πανδημία και χρειάζεται σχέδιο για να αντιμετωπιστεί, αναφέροντας:

-    Οι ΜΕΘ υπερπολλαπλασιάστηκαν

-    Εμβολιάστηκαν για τον ιό της γρίπης 4 εκατ. πολίτες

-    Έγιναν 10.000 προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ

«Σε αυτούς τους λίγους που πιστεύουν ότι στην πιο δύσκολη ώρα της μάχης αξίζει η χώρα και η κοινωνία, ό,τι και αν ψηφίζει ο καθένας, τέτοιου είδους ρητορική ή πρωτοσέλιδα ή τίτλους, θέλω να πω ότι τον καθέναν τον κρίνει η πορεία του και η ιστορία», είπε σχετικά με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

«Εγώ είμαι Υπουργός Υγείας, είμαι ταγμένος στο να υπηρετώ τους συμπολίτες μου και να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας όλους αυτούς τους μήνες»

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε για τους υγειονομικούς: «Θέλω να σκεφτούμε λιγάκι τους υγειονομικούς μας. Τους ανθρώπους που δεν έχουν σταματήσει καθόλου 12 μήνες, που εφημερεύουν και φροντίζουν και παλεύουν για τον οποιονδήποτε έχει ανάγκη. Όλοι αυτοί οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι, οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει ούτε μία μέρα. Τους τιμώ όλους αυτούς. Και δεν υπάρχει περιθώριο, ούτε χρόνος, ούτε διάθεση για καμία προσωπική ή κομματική αντιπαράθεση. Αφήνω αυτούς οι οποίοι θέλουν να αντιπαρατεθούν κομματικά στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς υπηρετούμε όλους τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή προφανώς είναι πιο δύσκολη τώρα, γιατί υπάρχει κούραση, αλλά πράγματι το βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή».

«Δε δίστασα να ζητήσω παραιτήσεις όταν αποδείχθηκαν παρατυπίες»

Όσον αφορά τις παρατυπίες σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Μιλάμε για επτά περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Άρα, λοιπόν, με τη δική τους λογική, θα έπρεπε να εμβολιάζουμε 500–1.000 άτομα την ημέρα και όχι 35.000 άτομα την ημέρα και να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τους συμπολίτες τους».

Επεσήμανε, δε, ότι όταν αυτό ήρθε εις γνώση του με αποδείξεις, δεν είχε κανένα πρόβλημα να ζητήσει και να πάρει παραιτήσεις υπεύθυνων Κέντρων Υγείας και Διοικητών Νοσοκομείων.

«Αυτό απέχει παρασάγγας, όμως, από ένα σύστημα το οποίο έχουμε φτιάξει, το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά και το λένε οι πολίτες αυτό, το λέει η ελληνική κοινωνία, το λέει ο κόσμος, το λένε οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται κάθε μέρα στο εμβολιαστικά μας κέντρα.

Αυτοί οι οποίοι θέλουν για μία ακόμη φορά να πουν ότι το μπλε διαφέρει με το πράσινο και το πράσινο διαφέρει με το κόκκινο, δεν καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για ένα τεράστιο εθνικό project, που έχει να κάνει με τον πατριωτισμό μας, την αλληλεγγύη μας και την προσπάθεια να σωθούν ζωές. Συγγνώμη, δεν μπορώ να μιλήσω κομματικά για αυτό. Δεν μπορώ. Αδυνατώ να μιλήσω κομματικά για αυτό», σημείωσε.

Τι είπε για τη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές

Όσον αφορά τη συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα είναι εδώ και είναι καθημερινή. Απόδειξη έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid.

Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου.

Δεν επιτρέπεται ούτε πανικός, ούτε σύγχυση, ούτε πίεση σε κανέναν ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και πρέπει να παίρνονται με ψυχραιμία, με μέτρο, με στρατηγική και να έχουν και μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε.

«Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες είναι πολύ επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία»

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Να πω και το παράπονό μου, όμως, το είπα ως Υπουργός Υγείας μήνες πριν όταν είδα έξω από τα δικαστήρια στην Αλεξάνδρας, την τότε πολύ μεγάλη συγκέντρωση.

Να το ξαναπώ και τώρα για τις πορείες οι οποίες έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες και για το νομοσχέδιο για την Παιδεία και τώρα τις τελευταίες διαμαρτυρίες που βλέπω.

Ως Υπουργός Υγείας και χωρίς να θέλω να το κομματικοποιήσω, το αντίθετο, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία αυτό το οποίο βλέπουμε και παρατηρούμε με τις πορείες στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top