Ταραντίλης για νέο lockdown: Περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής

«Τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα»

«Περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων», δήλωσε εμφατικά ο Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επιβληθεί νέο καθολικό lockdown, σημειώνοντας ότι η εισήγηση θα δοθεί την Παρασκευή το πρωί.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε πως το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό και υπογράμμισε πως «τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα».

Ταραντίλης: Εξετάζονται μέρα – μέρα τα δεδομένα

«Η εμπειρία μου μού έχει δείξει ότι τα δεδομένα αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο», σημείωσε.

Lockdown: Εξετάζεται πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σχολεία

Όπως είπε, αυτό που θα κρίνει το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων.

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κορωνοϊός: Τα λύματα στην Αττική πολύ χειρότερα από ότι στο δεύτερο κύμα

Αναφορικά με το ποιο είναι το όριο των κρουσμάτων, που θα οδηγήσει σε απόφαση για νέο lockdown, είπε πως «αυτό θα το αναλύσει και θα το εισηγηθεί η επιτροπή».

Ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως όσο η επιδημιολογική κατάσταση υποχρεώνει την κυβέρνηση σε επιβολή περιοριστικών μέτρων, τόσο θα συνεχίζεται τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που πλήττονται, καθώς και των ανέργων. 

Όπως είπε, ήδη έχουν δοθεί για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων ποσά, που αντιστοιχούν στο 15% του ΑΕΠ, σημειώνοντας πως «δε θα σταματήσουμε, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικονομία».

Αναφερόμενος στο ρωσικό εμβόλιο, είπε: «Εμείς γενικότερα κινούμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αγοράς εμβολίων. Το θέμα δεν είναι πολύ επίκαιρο, δεν έχουν καταθέσει ακόμη αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, η δική μας κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία».

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για πληττόμμενες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ανέργους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαρίθμησε λεπτομερώς σε όλα τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Άνεργοι

- Παράταση κατά δύο μήνες, των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν το Φεβρουάριο.

- Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου.

- Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

Εργαζόμενοι και νοικοκυριά

- Αναστολή, από την 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

- Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Ξεκινούν οι αιτήσεις

- Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών(όπως οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού).

- Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες.

- Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.

- Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για 9 μήνες (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες, που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση-υποθήκη στην 1η κατοικία.

Μονόδρομος η παράταση των αναστολών συμβάσεων και τον Απρίλιο

- Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, καθώς και αυτού που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

- Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

- Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

- Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

- Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

Επιχειρήσεις

- Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

- Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.

- Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

- Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top