Μπακογιάννη για διερευνητικές: Δεν είναι εύκολο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη

«Θετικό το πρόσημο των πρώτων επαφών», σύμφωνα με την πρώην υπουργό

«Δεν είναι εύκολο να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει πλήρως χαθεί», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη, για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, με την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών, που έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

«Η πολιτική δεν είναι ένα εκκρεμές που μπορείς να πας από τη μια άκρη στην άλλη με μεγάλη ταχύτητα. Τώρα είμαστε τελείως στην αρχή. Θα προχωρήσουμε. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν είμαστε αφελείς», είπε η πρώην υπουργός, μιλώντας στον Σκάι.

«Και οι δυο πλευρές προσήλθαν αποφασισμένες να προχωρήσουν τις διερευνητικές. Εάν επρόκειτο να βάλω ένα πρόσημο, θα το έκρινα θετικό», είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Διερευνητικές επαφές: Γιατί είναι επιφυλακτική η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία

Αναφορικά με την αλλαγή στάσης της Άγκυρας, την απέδωσε στο γεγονός ότι κατάλαβε ότι η πολιτική που ακολούθησε αυτόν το καιρό δεν της βγήκε καθόλου: «Ακολούθησε μια δύσκολη και κοστοβόρα πολιτική κι είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Έφερε τους Αμερικανούς στο αμήν, τις επέβαλαν κυρώσεις. Στην Ευρώπη είχε ξεχειλίσει το ποτήρι και αντιλαμβανόταν ότι θα έχει κυρώσεις και από αυτήν και ταυτόχρονα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία».

Μπακογιάννη: Η Τουρκία κατάλαβε ότι δεν της βγήκε η επιθετική συμπεριφορά

Όπως τόνισε, οι διερευνητικές επαφές δεν ήταν επιλογή της Τουρκίας, καθώς προσπάθησε δύο φορές τον τελευταίο καιρό να τις αποφύγει. 

Τέλος, απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με άρθρο του εξέφρασε την αντίθεσή του στις διερευνητικές επαφές, είπε: «Εμείς στη ΝΔ, επειδή έχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς πρώην πρωθυπουργούς, έχουμε εγκαίρως δηλώσει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να καταθέτουν τις απόψεις τους είτε αυτές είναι σύμφωνες είτε όχι με τις απόψεις της ηγεσίας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top