Διερευνητικές επαφές: Γιατί είναι επιφυλακτική η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία

Πώς αντιμετωπίσαν τον πρώτο γύρο ΣΥΡΙΖΑ και State Department

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας απασχόλησαν το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, το συμπέρασμα που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι πως η ΕΕ είναι θετική και ταυτόχρονα επιφυλακτική στις επιθέσεις φιλίας της Τουρκίας.

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Στην Αθήνα η επόμενη συνάντηση

Η συζήτηση για την Τουρκία διεξήχθη κάτω από το θέμα των «Τρέχουσων Εξελίξεων» και κατά τη συζήτηση, ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ,Χάικο Μάας, ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ τις προηγούμενες μέρες.

Καλίν για τις διερευνητικές: «Σε όλα τα προβλήματα η λύση είναι δυνατή»

Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Oliver Varhelyi - φωτογραφία Eurokinissi

Θετική αλλά επιφυλακτική η ΕΕ 

«Από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου» υπογραμμίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές και προσθέτουν:

«Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης στην ΕΕ, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: (1) την απειλή των κυρώσεων (2) την οικονομική κατάσταση στη χώρα και (3) την εκλογή Biden στις ΗΠΑ».

Η Ελληνική πλευρά -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου  ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

 Ζητά αναλυτική ενημέρωση ο ΣΥΡΙΖΑ για τον σημερινό γύρο επαφών

Τη στήριξή του στην έναρξη των διρευνητικών επαφών εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν έχει σαφές στρατηγικό σχέδιο, σε ανακοίνωσή του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά.

Σε ότι αφορά τον σημερινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη αναμένουμε από τη κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση:

  • για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων
  • εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν "γκρίζων ζωνών", "αποστρατιωτικοποίησης" και "περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης" και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία
  • ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η ανακοίνωση του State Department 

Θετικά αντιμετώπισε την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος - Τουρκίας το State Department, σύμφωμα με τον ανταποκριτή του Star στην Ουάσινγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη.

«Καλωσορίζουμε την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη καθώς και τη δέσμευση και των δύο χωρών να προχωρήσει η διαδικασία αυτή. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top