Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Στην Αθήνα η επόμενη συνάντηση

Η Ελλάδα συζητά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Τρεισήμισι ώρες διήρκησε η πρώτη συνάντηση των Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων, στο πλαίσιο της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών.

Η συνάντηση έγινε τελικά στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμά Μπακσέ στις 11, και όχι σε ξενοδοχείο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ άγνωστο παραμένει τι συζητήθηκε σε αυτή την πρώτη επαφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές - Οι θέσεις της Ελλάδας

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενώ από πλευράς Ελλάδας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010, και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία.

Η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία αναχώρησε λίγη ώρα μετά προς το αεροδρόμιο και αναμένεται εντός της ημέρας να ενημερώσει για τη συζήτηση τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Ελλάδα, συζητά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ικανοποίηση από Βερολίνο για τις διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην 'Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία 'Αντεμπαρ.

Ταραντίλης: Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, ο Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε πως δεν είναι διαπραγματεύσεις.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού σε κυβέρνηση: Τηρήστε τα μέτρα

«Δεν είναι διαπραγματεύσεις ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ' το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη, είπε πως «δεν είναι είδηση αν γίνει συνάντηση δύο ηγετών», σημειώνοντας πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρώτα οι διερευνητικές επαφές και μετά - εάν οι συνθήκες είναι οι αρμόζουσες - «γιατί όχι, να γίνει και μία συνάντησή τους».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top