Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού σε κυβέρνηση: Τηρήστε τα μέτρα

Ταραντίλης: Τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν εύκολα

«Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για άλλη μία εβδομάδα», δήλωσε ο Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως εξακολουθεί να απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, παραμένουν σε ισχύ τα sms και οι βεβαιώσεις μετακίνησης και συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Ακόμη μία εβδομάδα παράτασης στο lockdown ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας παραμένει σε ισχύ, τόσο για εσωτερικούς, όσο για εξωτερικούς χώρους, ενώ, όσον αφορά το κυνήγι και το ψάρεμα, δήλωσε ότι εξακολουθούν να απαγορεύονται, με εξαίρεση το κυνήγι αγριογούρουνων στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

Σχέδιο για αγορές με χρονόμετρο μέσω του e-katanalotis και όχι με SMS

Εξάλλου, σημείωσε ότι από σήμερα επιτρέπεται στα ταξί και στα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης, να είναι δύο οι επιβαίνοντες, πέραν του οδηγού.

Καμπανάκι για μεταλλάξεις: Αν δεν προσέξουμε, τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν

Ο κ. Ταραντίλης είπε πως η χώρα μας, σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι σχεδόν η μοναδική χώρα με πράσινο χρώμα στον χάρτη του», σημείωσε.

Παράλληλα, δήλωσε προβληματισμένος από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ζήτησε μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων.

«Δημιουργούμε ένα σύστημα επαγρύπνησης όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ωστόσο απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους. Αν δεν προσέξουμε μπορεί τα δεδομένα να ανατραπούν, καθώς η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα», είπε.

«Ουρές υπήρχαν γιατί τηρήθηκαν τα μέτρα»

«Ο λόγος, που υπήρχαν ουρές, ήταν επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Το σημαντικό είναι ότι οι ουρές τηρούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κόσμος φορούσε μάσκες» είπε ο κ. Ταραντίλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις μεγάλες ουρές σε αρκετά καταστήματα και πολυκαταστήματα.

«Ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, φοράει μάσκες, τηρεί τα SMS. Αυτή είναι η εικόνα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για διερευνητικές επαφές: Στόχος να πιάσουμε το νήμα από το 2016

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση, με αναφορά στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές - Οι θέσεις της Ελλάδας

«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ' το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική», πρόσθεσε.

Μόνο τα γυμνάσια θα ανοίξουν στις «κόκκινες» περιοχές

Ο κ. Ταραντίλης τόνισε αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

«Διαφοροποίηση θα υπάρχει μόνο στις “κόκκινες” επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση. Τα γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης», είπε ο κ. Ταραντίλης.

Κεραμέως: Ανοίγουν οριστικά Γυμνάσια - Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές παραμένουν σε εξ αποστάσεως διδασκαλία.

27 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων

Ο κ. Ταραντίλης, αναφερόμενος στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, είπε πως από τςι 27 Δεκεμβρίου, όταν και ξεκίνησε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί.

«Ο μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά. Από την Παρασκευή άνοιξαν τα ραντεβού για τις ηλικίες 80 έως 84 ετών και η ανταπόκριση κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί. Είμαστε έτοιμοι - όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια - να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Παράλληλα, είπε πως από τις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός  στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων. Η αρχή θα γίνει από το Καστελόριζο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top