Κεραμέως στο Star: Ριζικές αλλαγές στα ΑΕΙ - Τι απάντησε για την αστυνομία

Ο νέος τρόπος επιλογής σχολών στο μηχανογραφικό και η βάση εισαγωγής

«Στόχος είναι να μπορεί κανείς να διδάσκει ελεύθερα και να μαθαίνει ελεύθερα και κανείς δεν έχει να φοβάται» διαβεβαίωσε η Υπουργός Παιδείας,  Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, σχετικά με τις  πρόσφατες αλλαγές στα ΑΕΙ, ενώ  υπενθύμισε το πρόσφατο περιστατικό εις βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο προκάλεσε σάλο.  

 Αλλαγές στην εισαγωγή σε ΑΕΙ: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις από την Κεραμέως 

Η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε τόσο στη φύλαξη των Πανεπιστημίων από την Ελληνική Αστυνομία -  η οποία έχει προκαλέσει πάντως αντιδράσεις -  όσο και στον νέο τρόπο επιλογής σχολών στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων και τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής.      

Πρόκειται για αστυνομικούς που θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση διαβεβαίωσε η Υπουργός Παιδείας, η οποία  τόνισε ότι η εκτέλεση της αποστολής τους θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα ΑΕΙ, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει φόβος για τυχόν αυθαιρεσία των αστυνομικών.    

Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια: Σε τρεις άξονες το σχέδιο της κυβέρνησης   

«Έχουμε χρέος  να διαχειριστούμε και την πανδημία αλλά και να προχωρήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο» ανέφερε ακόμα η κυρία Κεραμέως σχετικά με το «γιατί τώρα» οι συγκεκριμένες αλλαγές και ενώ οι σχολές είναι κλειστές λόγω του κορωνοϊού.  

«Βλέπουμε μια παθογένεια δεκαετιών. Πρέπει να φοιτούν τα παιδιά μας σε αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον»  επισήμανε η Υπουργός. «Θα βάλουμε ένα τέλος στην παρανομία, δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας» υπογράμμισε.   

Τι είπε η Υπουργός Παιδείας για τις πανελλαδικές και την εισαγωγή στα ΑΕΙ με τις νέες ρυθμίσεις 

Το νομοσχέδιο θέλει να αποτρέψει την εισαγωγή με πολύ μικρό βαθμό στα πανεπιστήμια, τόνισε η κυρία Κεραμέως σχετικά με τη βάση των πανελλαδικών εξετάσεων και την εισαγωγή στα ΑΕΙ με τις νέες ρυθμίσεις. «Για αυτό προβλέπεται μία ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα την ορίζει κάθε τμήμα και θα είναι λενα ποσοστό επί τους βαθμού εισαγωγής π.χ, στο 90% ή στο 80%» ανέφερε.  

Πανελλαδικές: Ελάχιστη βάση εισαγωγής και νέο μηχανογραφικό από φέτος

Όπως πρόσθεσε η  Υπουργός Παιδείας πρόθεση είναι «να δώσουμε αυτονομία στα τμήματα για να αποφασίζουν τον τρόπο εισαγωγής». 

Για τις αλλαγές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ανέφερε ότι στην πρώτη φάση θα βάζουν τις σχολές προτίμησής τους και σε δεύτερη φάση θα υπάρχει απεριόριστος αριθμός επιλογών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και όσοι δεν έχουν επιλεγεί στην πρώτη φάση.   

«Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν καθόλου την προετοιμασία των μαθητών, δεν επηρεάζουν την ύλη, δεν επηρεάζουν τα μαθήματα, έρχονται και επιδρούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών» εξήγησε η κυρία Κεραμέως. 
 
Όπως κατέληξε η Υπουργός Παιδείας, με όλες αυτές τις ρυθμίσεις «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσουμε τα Πανεπιστήμια μας».     
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top