Δένδιας: Να έχουμε πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συνάντησε τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι

Δένδιας - Οσμάνι

Για σημαντική δυναμική και δυνατότητας στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Bόρειας Μακεδονίας έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι.

«Πήγαμε ένα βήμα παραπέρα με την υπογραφή τριών μνημονίων που αφορούν τους τομείς της διπλωματίας, της πολιτικής προστασίας, του εξωτερικού εμπορίου και των επενδύσεων», είπε ο ΥΠΕΞ.

Όπως τόνισε, «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος και φίλος της Βόρειας Μακεδονίας», με τη χώρα μας να έχει συμφέροντα στη σταθερότητα της περιοχής.

Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης

«Υποστηρίζουμε την προσπάθειά σας στην ΕΕ», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κενό σταθερότητας στην περιοχή μας», είπε ο κ. Δένδιας ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη χώρα του κ. Οσμάνι για την ευθυγράμμιση της με την ΕΕ για την Τουρκία.

Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών για να υπάρχει πρόοδος». 

«Εχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή της, χρειάζεται όμως μεγάλη πρόοδος για τη συνετή χρήση του ονόματος και την εκρίζωση του προβλήματος της αρχαιοποίησης», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία τι έχει συμβεί στην αρχαιότητα: οι συμπατριώτες σας δεν ήταν στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων ευχαρίστησε  την Ελλάδα για τη θέση της να στηρίξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ σημείωσε ότι με δέσμευση στη Συμφωνία των Πρεσπών θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας.

Όπως τόνισε, πρόθεση της χώρας του είναι να προχωρήσουν σε άλλο επίπεδο οι σχέσεις των δύο χωρών, «σε στρατηγική σχέση βάσει εμπιστοσύνης και υποστήριξης».

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενδυναμώνει τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών», επεσήμανε.

Σακελλαροπούλου: Κρίσιμη η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας

«Η πλήρης, συνεπής και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη τόσο για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της με τον Μπουγιάρ Οσμάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν συναντήσει τον κ. Δένδια.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας παραμένει σταθερός αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, πάντα βέβαια με γνώμονα τα κριτήρια αιρεσιμότητας που έχουν τεθεί και τον σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας.

Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε μια νέα, παραγωγική περίοδο, γεγονός το οποίο πιστοποιείται και από την τακτική ανταλλαγή επαφών σε υψηλό επίπεδο. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε ολοένα και πιο στενή συνεργασία και σύμπραξη των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο υπουργος Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, από την πλευρά του, ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου για την πορεία εφαρμογής από τη χώρα του της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για τη σταθερή στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top