Προκλητικές δηλώσεις και διεκδικήσεις από τον Ερντογάν

Μητσοτάκης: Διερευνητικές μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία συζήτηση για γκρίζες ζώνες διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός ενόψει των διερευνητικών επαφών. Ο Ερντογάν όμως με προκλητικές  δηλώσεις και διαρροές επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι όλες τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στον  Ερντογάν  ότι  στις διερευνητικές η Ελλάδα θα κάνει διάλογο μόνο για την υφαλοκρηπίδα  και την ΑΟΖ και  δε  θα δεχθεί καμία από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις 

« Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ αυτά και δεν θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι ξεκάθαρος. Είναι θέματα που δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δελτίο ειδήσεων του ANT1. 

Διερευνητικές προκλητικές δηλώσεις και διεκδικήσεις από τον Ερντογάν

Ο Σουλτάνος  προκαλεί με επιθετικές δηλώσεις και μέσω του πρακτορείου ανατολού διαρρέει ότι στις διερευνητικές η Τουρκία  εκτός από την υφαλοκρηπίδα, τα  χωρικά ύδατα θα θέσει και τον εναέριο χώρο, την αποστρατικοποίηση νησιών, τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και έρευνας διάσωσης ακόμη και καθεστώς κυριαρχίας σε νησιά.


«Καλούμε την Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια αυξάνει τις έκνομες δραστηριότητες της,  με τις εναέριες παραβιάσεις και το στάτους των αποστρατικοποιημένων νησιών, να σταματήσει τις δραστηριότητες που κλιμακώνουν την ένταση» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Διερευνητικές Μπρα Ντε Φερ για την ατζέντα των συνομιλιών 

Στον  61ο γύρο  των διερευνητικών  στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρέσβη Αποστολίδη και η Τουρκία από τον μετριοπαθή γενικό γραμματέα  Σεντάτ Ονάλ.

Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης

Ταξίδι- αστραπή Νίκου Δένδια σε Ιταλία-Πορτογαλία 

Για να πιεστεί η Τουρκία  ενόψει των συνομιλιών να  μαζέψει την προκλητική της ατζέντα, ο υπουργός Εξωτερικών  με ταξίδι αστραπή σε Ιταλία και Πορτογαλία  επιχειρεί να ενισχύσει τον κλοιό της απειλής των κυρώσεων κατά της Άγκυρας.


«Η ελληνική πλευρά θα προτιμούσε μια ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

Η Τουρκία επιδιώκει:

-εξομάλυνση σχέσεων  με την Ευρώπη, διεύρυνση  τελωνειακής ένωσης, νέα ευρωπαϊκά κονδύλια, ακύρωση των κυρώσεων και μια θέση στην Πολυμερή για την Ανατολική μεσόγειο.

Στα θετικά είναι ότι η Τουρκία που είχε αποχωρήσει από τις διερευνητικές αναγκάστηκε τώρα να υποχωρήσει και να επιστρέψει. Στα αρνητικά ότι θα γίνουν στην σκιά του τουρκολιβυκού μνημονίου και της γαλάζιας πατρίδας. Το ερώτημα είναι αν οι δυο πλευρές θα καταλήξουν στην Χάγη ή οι Τούρκοι θα τινάξουν τις συνομιλίες στον αέρα.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top