Κικίλιας: «Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει» - Παρουσίαση των δράσεων του ΕΟΔΥ

«Είμαστε περήφανοι για όσους υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Με τον ημερήσιο απολογισμό των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά ξεκίνησε σήμερα την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας. Στο πλευρό του βρίσκονται ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας και η Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι από το σύνολο των 2.152 κρουσμάτων, τα 633 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο. «Είναι εμφανές πλέον σε όλους, ότι το ΕΣΥ πιέζεται παντού, όμως αντέχει. Είμαστε περήφανοι για όλους αυτούς που υπηρετούν το Σύστημα Υγείας: γιατρούς, υγειονομικούς. Τον χειμώνα που έρχεται η Ελλάδα δε θα σωθεί από μεγάλα λόγια αλλά από πράξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: 2.152 νέα κρούσματα - Υψηλός ο αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων

Η σημερινή ενημέρωση βασίστηκε στην παρουσίαση του ΕΟΔΥ, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους του ΕΟΔΥ και στη συνέχεια ανέλυσε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας απέναντι στην πανδημία.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, ο ΕΟΔΥ έχει ως σκοπό την προστασία και ενίσχυση του ΕΣΥ. Επίσης:

  • Αναλύει και ερμηνεύει δεδομένα 5 μεταδοτικών νόσων.
  • Εκδίδει οδηγίες και πρωτοκολλά για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Κάνει ανίχνευση και ανάλυση νεοεμφανιζόμενων απειλών, όπως π.χ. τη γρίπη των πτηνών, την εποχική γρίπη και τον κορωνοϊό.
  • Διερευνά κρούσματα και συντάσσει προβλεπτικά μοντέλα. Επίσης, παρέχει επιστημονικές συμβουλές.

Ο ΕΟΔΥ επιπλέον αναπτύσσει δράσεις για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των νοσημάτων.

Στις δράσεις περιλαμβάνονται:

  • Ανταπόκριση στην πανδημία
  • Δημιουργία και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου
  • Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
  • Δημιουργία κινητών ομάδων «ΚΟΜΥ» (500, 17.630 δράσεις, 550.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους) που κάνουν ελέγχους σε όλη την Ελλάδα
  • Ειδικό App για ενημέρωση

«Η χώρα μας ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε PCR τεστ και τα χρησιμοποίησε» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι ο ΕΟΔΥ θα μείνει για οτιδήποτε έκτακτο εμφανιστεί στη δημόσια υγεία.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν στα νησιά κι έκανε λόγο για τριπλασιασμό του ανθρωπίνου δυναμικού του ΕΟΔΥ. «Είμαστε πλέον ένας οργανισμός 2.500 ανθρώπων», ανέφερε και προανήγγειλε νέες προσλήψεις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top