Μητσοτάκης: Τον Ιανουάριο του 2021 το εμβόλιο για τον κορωνοϊο στην Ελλάδα

«Η βασική αιτία διασποράς του ιού είναι η διασκέδαση» είπε ο πρωθυπουργός

«Οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία σύντομη ανασκόπηση στα γεγονότα, που έχουν συμβεί από τον Μάρτιο, και είπε πως «η χώρα πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε».

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι για την αναχαίτιση της πανδημίας

«Προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε. Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται», είπε ο πρωθυπουργός

Και τον Δεκέμβριο η αποζημίωση των 800 ευρώ εάν παραταθεί το lockdown

«Στόχος όλων ήταν να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown»

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στόχος όλων «ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου lockdown».

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιου. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε. Συνεχίζοντας, είπε πως «πήραμε και αυτή την απόφαση νωρίτερα από άλλες χώρες».

Lockdown: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

Όσον αφορά τον τουρισμό και το πόσο συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων, είπε: «Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές το φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδε δεύτερη έξαρση του κορονοϊού το Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».

Βασική αιτία της διασποράς η διασκέδαση

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως βασική αιτία της διασποράς του κορωνοϊού ήταν διασκέδαση.

«Δοκιμάσαμε πολλά μέτρα, που προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Πρέπει να το πούμε ευθέως και να μην τους κλείνουμε το μάτι. Ξέρουμε ποιες είναι οι εστίες του ιού. Δεν το λεμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον, αλλά για να τονίσουμε τον κίνδυνο. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Εϊναι όμως μια διαπίστωση. Αλλά ακούω από την αντιπολίτευση "μην στοχοποιείτε τους νέους". Τα δεδομένα είναι αμίλεικτα», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτοκριτική, λέγοντας πως πρώτος αυτός είναι έτοιμος να παραδεχθεί λάθη και αστοχίες Μάλιστα, ανέφερε για παράδειγμα, πως ίσως έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο δραστικά μέτρα για τα κέντρα διασκέδασης ή να είχαν ληφθεί τα σκληρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη. 

«Δεν υπάρχει ένα βράδυ, που να μην γυρίσω σπίτι μου και να μην σκεφτώ τι διαφορετικό θα μπορούσα να έχω κάνει, για να αντιμετωπίσω αυτό τον αόρατο εχθρό», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ΜΕΘ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τις τελευταίες δέκα ημέρες παρατηρήθηκε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων

«Εάν συνεχίζαμε  με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε ημέρα παραπάνω από 1.000 ασθενείς, με τους περισσότερους των 100 να χρειάζονται ΜΕΘ. Ο αριθμός ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Δυστυχώς, κάποιοι από τους συνανθρώπους μας θα αναγκαστούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και δυστυχώς θα καταλήξουν. Αυτό θα γίνει, όσες μονάδες ΜΕΘ και αν έχουμε», είπε και πρόσθεσε: «Απευθύνω σε όλη την εθνική αντιπροσωπεία υποθετικό ερώτημα: αν είχαμε 3.000-5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης; Αν αυτό υπονοείτε, τότε πρέπει να σας πω ότι, αν γέμιζαν από αυτούς, περίπου οι 1.500 θα κατέληγαν».

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το εμβόλιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ ελπιδοφόρες τις ειδήσεις για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να προμηθευτεί τις απαραίτητες δόσεις.

Μάλιστα, είπε πως πιθανόν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου «να είναι διαθέσιμες από τον Ιανουάριου του 2021».

Μητσοτάκης: Κρίσιμες οι επόμενες 10 μέρες - Μη χαλαρώσουμε λόγω εμβολίου

Μητσοτάκης: Θα είμαι από τους πρώτους που θα κάνω το εμβόλιο

Όπως τόνισε στη συνέχεια, είναι σημαντικό να πείσουμε τους πολίτες ότι είναι απολύτως ασφαλές και πρέπει να το κάνουν.

«Η χώρα έχει σοβαρή κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παραιτήσεις υπουργών, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητάτε και συχνά την παραίτηση υπουργών. Της κυρίας Κεραμέως ζητήσατε την παραίτηση επειδή έπεσε ο server στο Λονδίνο. Θέλετε να πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αξιόπιστη αντιπολίτευση;», είπε.

Φαντάζομαι πως δε θα σας πάρει πολύ καιρό για να ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει ανασταλεί ο πολιτικός διάλογος και η πολιτική κριτική. Παντού, όμως, υπάρχει η ανάγκη ο διάλογος αυτός να συνοδεύεται από δημιουργικές και ουσιαστικές προτάσεις».

Η αναφορά για το Πολυτεχνείο και η αντίδραση Κουτσούμπα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη επέτειο του Πολυτεχνείου, τονίζοντας πως όπως απαγορεύτηκαν οι εορτασμοί για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, έτσι θα γίνει και με τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου.

«Αυτή τη στιγμή οι πολίτες έχουν ανάγκη από σύμπνοια και από ψύχραιμη κριτική αντιπάλων και όχι από ανοησίες, όπως ήταν το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης και όσων, εν μέσω πανδημίας, μιλούν ακόμη για την πορεία του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος πως αυτό θα ήθελαν όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εξέγερση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Κουτσούμπας σηκώθηκε από τα έδρανα του ΚΚΕ και είπε «δεν ντρέπεστε», με τον πρωθυπουργό να απαντάει: «Όχι, δεν ντρέπομαι. Εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top