Μητσοτάκης: Θα είμαι από τους πρώτους που θα κάνω το εμβόλιο

«Το lockdown ήταν η μόνη μας ασφαλής λύση για το δεύτερο κύμα»

«Όλοι θέλαμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος άνοιξε τις εργασίες της 5ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου με τη συνέντευξή του στον John Defterios, Emerging Markets Editor του CNN. 

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση πήρε κρίσιμες αποφάσεις στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού «νωρίτερα από τις άλλες χώρες, όταν είχαμε τις πρώτες ενδείξεις εκθετικής προόδου, και τα πήγαμε περίφημα».

Προειδοποίηση Πέτσα: Να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην παραταθεί το lockdown

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όμως, μας χτύπησε πιο δυνατά και το lockdown ήταν η μόνης σίγουρη λύση για να μη φτάσει στα όρια του το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα είναι ακόμη σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως προτιμά τώρα ένα lockdown για να περιοριστεί η επέλαση της πανδημίας, «ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε και πάλι τον Δεκέμβριο», που είναι κρίσιμος μήνας για την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Τέλη Νοεμβρίου η πληρωμή – Χαρίζεται το 50%

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση έχει στηρίξει πολύ τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και θα συνεχίσει να το κάνει. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός πως, όπως είπε, «η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλη αξιοπιστία και μπορούμε να δανειστούμε με χαμηλό κόστος».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ΕΕ αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο πως πρέπει να διαδραμματίσει έναν πιο ενεργό γεωοπολιτικό ρόλο στην περιοχή του Αραβικού Κόσμου ενώ επεσήμανε πως και η Ελλάδα έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να βελτιώσει αισθητά τις διμερείς σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από οικονομικής αλλά και από γεωπολιτικής άποψης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι ισχυρότατη, εκφράζοντας ην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στις χώρες που θα αναδειχθούν κερδισμένες από τις ανακατατάξεις που θα προκαλέσει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία.

«Στην Ελλάδα οι αποταμιεύσεις αυξάνονται, που σημαίνει πως ο κόσμος θα θέλει να προβεί σε δαπάνες όταν η πανδημία τελειώσει. Και οι επιχειρήσεις θα θέλουν να επενδύσουν. Και οι έξυπνες επιχειρήσεις ήδη επενδύουν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, σημείωσε πως αναμένουμε και την έλευση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, «ώστε να διασφαλίσουμε πως μόλις το εμβόλιο είναι διαθέσιμο θα μπορούμε να εμβολιάσουμε τους πολίτες πολύ γρήγορα».

To εμβόλιο της Pfizer κατά του covid-19 είναι «κατά 90% αποτελεσματικό»!

Όπως είπε, θέλει να είναι από τους πρώτους, που θα κάνουν το εμβόλιο, το οποίο θα πάρει την έγκριση, όχι γιατί θέλει να είναι από τους πρώτους, που θα προστατευτεί, αλλά γιατί θέλει να δείξει ότι είναι απολύτως ασφαλές.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επαφίεται στην Τουρκία να επιλέξει «να αποφασίσει αν θέλει μία εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη ή εάν θέλει συγκρουσιακή σχέση».

Τόνισε ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει τη δεύτερη εναλλακτική «θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την ίδια», υπενθυμίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει καταστήσει ιδιαίτερα σαφές ότι προσδοκά σημαντική πρόοδο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top